10 lucruri inedite despre energia eoliană

10 lucruri inedite despre energia eoliană

Chiar dacă energia eoliană este un lucru relativ nou cunoscut publicului larg ca formă de energie regenerabilă, energia vântului este în esență de când lumea. La început, energia vântului era transformată în energie mecanică, ea fiind folosită de la începuturile umanității ca mijloc de propulsie pe apă pentru diverse ambarcațiuni iar ceva mai târziu ca energie pentru morile de vânt. Astăzi, turbinele eoliene moderne transformă energia vântului în energie electrică. 

Iată câteva din cele mai importante lucruri pe care merită să le știi despre energia eoliană și cum a influențat ea omenirea de-a lungul timpului.

1. Civilizațiile umane au valorificat energia eoliană de mii de ani. Formele timpurii ale morilor de vânt foloseau vântul pentru a zdrobi cerealele sau a pompa apa. Acum, turbinele eoliene moderne utilizează vântul pentru a genera electricitate.

2. Turbinele eoliene de astăzi sunt mașini mult mai complicate decât moara de vânt tradițională din prerie. O turbină eoliană are până la 8.000 de componente diferite.

3. Turbinele eoliene sunt mari. Palele turbinei eoliene au o lungime medie de peste 58 de metri, iar pilonul turbinei are o înălțime medie de 90 de metri, aproximativ înălțimea Statuii Libertății.

4. Viteza mai mare a vântului înseamnă mai multă energie electrică, iar turbinele eoliene sunt din ce în ce mai înalte pentru a capta cât mai mult vânt.

Cele mai citite articole

5. Potrivit Asociației Mondiale a Energiei Eoliene (WWEA), China este cel mai mare producător de energie eoliană din lume, cu o capacitate eoliană instalată de aproximativ 114.763 MG.

6. Turbina eoliană a fost inventată de americanul Charles Francis Brush. El a creat prima turbină eoliană din lume în 1888. Cântărea 37 de kg și avea o înălțime de 20 metri.

7. Din 2000 până în 2015, capacitatea eoliană cumulată din întreaga lume a crescut de la 17.000 megawați la peste 430.000 megawati. Dacă acest ritm de creștere continuă, experții din industrie prezic că până în 2050 o treime din nevoile globale de energie electrică vor fi acoperite de energia eoliană.

8. Unul dintre cele mai mari avantaje ale utilizării energiei eoliene ca sursă de energie electrică este că reprezintă o sursă curată, nepoluantă. Spre deosebire de centralele electrice care eliberează substanțe chimice dăunătoare prin arderea combustibililor fosili, turbinele eoliene nu poluează aerul și nu provoacă daune mediului.

9. Cel mai mare parc eolian din lume este Alta Wind Energy Center, situat în California și este format din 586 de turbine. Totodată, cel mai mare parc eolian pe mare (offshore) este London Array, care este, de asemenea, al șaselea cel mai mare dintre parcurile eoliene din întreaga lume. Se găsește în estuarul Tamisei, aflat la 20 km de coastă.

10. Există mai multe tipuri de turbine eoliene. Totuși, distingem două tipuri în funcție de structura lor: eoliene cu ax vertical (arborele rotorului principal este așezat pe verticală și nu ca cel al morilor de vânt, și se amplasează pe construcții civile individuale înalte, blocuri etc.) şi eoliene cu ax orizontal (se bazează pe principiul morilor de vânt).

Cele mai citite articole

digitalarena