5 sfaturi utile pentru planificarea nașterii
Venirea pe lume a bebelușului este un eveniment încărcat de multă emoție, motiv pentru care e firesc ca viitoarea mămică să fie îngrijorată și să își dorească să decurgă perfect totul. Planificarea nașterii împreună cu medicul este o etapă importantă, care te poate ajuta să te simți mai liniștită, să ai așteptări realiste și să simți că deții controlul asupra a ceea ce urmează să se întâmple.
1. Alege maternitatea unde dorești să naști
Știi totul despre saptamana 37 de sarcină – ultima înainte ca bebelușul să ajungă la termen – dar nu știi încă unde va avea loc nașterea? Alegerea maternității, acolo unde există această posibilitate, este foarte importantă pentru experiența nașterii.
Discută cu medicul care ți-a monitorizat sarcina despre avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni. Contactează maternitățile private și studiază ofertele acestora. Dacă ai o sarcină cu risc, identifică maternitatea cea mai apropiată cu un serviciu responsabil de terapie intensivă pentru nou născuți deoarece există o mare probabilitate să fii sfătuită să naști acolo.
Politica fiecărui spital despre protocoalele aferente nașterii și îngrijirii nou născutului diferă. Informează-te în legătură cu acestea și fă alegerile care ți se potrivesc cel mai bine [1].
2. Discută cu medicul despre nașterea vaginală vs. cezariană
Nașterea vaginală presupune o recuperare mai ușoară și prezintă unele beneficii pentru bebeluș, dar uneori ea nu este posibilă. În România există deocamdată posibilitatea unei discuții deschise cu medicul în legătură cu nașterea vaginală și cezariana și e bine ca această conversație să aibă loc din timp, pentru a ști exact la ce anume să te aștepți.
Uneori, nu există posibilitatea ca medicul să asiste nașterea naturală decât dacă aceasta se produce pe garda sa. Alteori, există contraindicații pentru nașterea naturală. Este foarte important pentru tine, ca viitoare mămică, să te pregătești în primul rând psihic pentru modul în care urmează să îți aduci pe lume bebelușul [2].
3. Discută opțiunile de anestezie și analgezie
Attunci când discuți cu medicul despre nașterea care se apropie, opțiunile legate de anestezie și analgezie sunt un subiect care merită abordat. În afara unor situații de urgență medicală, opțiunile personale pot fi luate în considerare și discutate.
Întreabă, în cazul în care nașterea va avea loc prin cezariană, dacă anestezia epidurală este o opțiune sau dacă depinde de programul anestezistului care efectuează această procedură. Interesează-te care sunt opțiunile în cazul nașterii vaginale și adresează orice întrebări te frământă pe acest subiect. De pildă, ar trebui să poți alege dacă dorești să parcurgi travaliul cu anestezie epidurală sau dacă preferi o naștere cât mai naturală [3].
4. Discută despre intervențiile de susținere și accelerare a travaliului
Intervențiile medicale pentru susținerea și accelerarea travaliului includ medicamente precum oxitocina sau prostaglandina sau manevre medicale precum ruperea membranelor, toate acestea fiind folosite pentru a accelera contracțiile și a controla travaliul.
Există avantaje și dezavantaje ale fiecăreia dintre aceste opțiuni și ar trebui să poți discuta cu medicul despre posibilitatea de a avea o naștere cât mai naturală, cu minimum de intervenții medicale, care să fie rezervate exclusiv situațiilor în care sunt cu adevărat necesare. Administrarea de oxitocină, de pildă, declanșează contracții foarte intense și foarte dureroase și se poate asocia cu întârzieri în dilatarea colului uterin. În cazul unei hemoragii, administrarea de oxitocină poate salva vieți; în cazul unui travaliu normal, dar mai lent, se poate să preferi să lași lucrurile să decurgă de la sine, în ritmul lor [4].
5. Discută despre intervențiile post partum și despre ora magică
După expulzia bebelușului, lucrurile par să se precipite. Discută din timp cu medicul dacă dorești efectuarea unei epiziotomii, sau nu. Discută despre opțiuni precum recoltarea de sânge din cordonul ombilical, sau amânarea tăierii cordonului ombilical pentru momentul în care nu mai pulsează.
Cele mai citite articole
Un subiect fierbinte pentru mame este legat de respectarea orei magice – doar medicul este în măsură să îți spună dacă acest obicei este încurajat la maternitatea unde urmează să naști [2].
Nașterea este un moment extrem de sensibil în viața oricărei femei. Planificarea atentă a acestuia poate transforma nașterea într-o experiență intensă, de care să îți amintești cu emoție plăcută până la finalul vieții.
Bibliografie
1. Dailey, Kathleen. “How to Create a Birth Plan.” WebMD, 19 Mar. 2021, www.webmd.com/baby/guide/how-to-create-a-birth-plan, accesat la 28.02.2023;
2. “How (and Why) to Create a Birth Plan.” What to Expect, www.whattoexpect.com/pregnancy/labor-and-delivery/birth-plan/, accesat la 28.02.2023;
3. NHS. “How to Make a Birth Plan.” Nhs.uk, 1 Dec. 2020, www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/preparing-for-the-birth/how-to-make-a-birth-plan/, accesat la 28.02.2023;
4. “Sample Birth Plan.” Www.acog.org, www.acog.org/womens-health/health-tools/sample-birth-plan, accesat la 28.02.2023.