7 cauze ale oboselii oculare
Oboseala oculară este o problemă comună, astăzi, cauzele apariției acesteia fiind multiple. Oboseala oculară produce disconfort și dacă nu sunt luate măsuri la timp, se poate ajunge la complicații nedorite și chiar la agravarea unor probleme de vedere existente. Prevenția este importantă, iar controlul de specialitate este necesar, pentru a identifica din timp eventualele tulburări oculare.
1. Expunerea excesivă la ecrane
Expunerea îndelungată la ecrane, fie că este vorba de televizoare, computere sau telefoane mobile, a devenit o parte integrantă a vieții contemporane. Însă, aceasta are consecințe neplăcute asupra ochilor. Una dintre cauzele ochilor obosiți are în centru utilizarea dispozitivelor digitale prea mult timp.
Lumina albastră, emisă de ecranele dispozitivelor digitale, provoacă oboseală oculară. Aceasta are o lungime de undă mai scurtă și o energie mai mare decât alte culori din spectrul luminos. Acest lucru înseamnă că poate trece mai ușor prin lentila ochiului și ajunge direct la retină, perturbând producția de melatonină, un hormon care reglementează ciclul somn-veghe, ceea ce poate duce și la probleme de somn.
2. Iluminarea necorespunzătoare
Lumina scăzută poate forța ochii să lucreze mai mult pentru a percepe detaliile, determinând oboseală oculară. Utilizarea unui ecran de calculator timp îndelungat, condusul timp de ore bune noaptea, cititul în condiții de iluminare insuficientă pot solicita în mod excesiv mușchii oculari.
Expunerea la o lumină prea puternică poate provoca de asemenea oboseală oculară și poate irita ochii. Lumina prea intensă poate provoca tensiune oculară semnificativă.
3. Lipsa pauzelor și a exercițiilor pentru ochi
Privitul îndelungat la ecrane digitale poate provoca oboseală oculară sau alte probleme de vedere. De aceea, este recomandat să se ia pauze frecvente, aplicând regula 20-20-20.
Există și alte tehnici de relaxare a ochilor care pot contribui la prevenirea și ameliorarea oboselii oculare. Clipitul frecvent ajută la menținerea ochilor umezi și la îmbunătățirea vizibilității. Schimbarea focalizării, de asemenea, este o tehnică eficientă, pentru a ajuta mușchii oculari să se relaxeze.
4. Utilizarea incorectă a ochelarilor sau a lentilelor de contact
Vederea neclară poate solicita excesiv ochii, ducând la oboseală oculară. Ochelarii sau lentilele de contact pentru corectarea viciilor de refracție diagnosticate sau a altor afecțiuni oculare se eliberează de către optometrist după consultul de specialitate. Ochelarii de vedere cu o prescripție greșită sau lentile de contact care nu se potrivesc bine pot cauza disconfort și pot contribui la oboseală oculară.
Cine nu utilizează dispozitivele de corecție conform indicațiilor suprasolicită ochii în încercarea de a se concentra, ceea ce poate duce la oboseală oculară.
5. Stresul și oboseala generală
Stresul și oboseala generală sunt factori recunoscuți pentru apariția oboselii oculare, având un impact semnificativ asupra structurii și funcționării ochilor, putând afecta acuitatea vizuală. Acest lucru duce la dificultăți în observarea detaliilor, ceea ce poate provoca oboseală oculară.
6. Aerul uscat
Expunerea îndelungată la un mediu cu aer uscat poate provoca uscarea și iritarea ochilor. Ochii au nevoie de o anumită umiditate pentru a funcționa corespunzător, iar în condiții anormale, se poate ajunge la oboseală oculară, care se manifestă prin simptome precum arsură, mâncărime, roșeață sau vedere încețoșată.
7. Unele condiții medicale
Sindromul ochiului uscat este o afecțiune în care ochii nu produc suficiente lacrimi pentru a se lubrifia corespunzător. Aceasta poate duce la senzații de arsură sau mâncărime, sensibilitate la lumină și, în cele din urmă, la oboseală oculară.
Alergiile oculare, precum conjunctivita alergică, pot cauza, de asemenea, oboseala oculară. Simptomele includ mâncărime, roșeață și umflături, care pot duce la senzații de oboseală. Infecțiile oculare, cum ar fi conjunctivita bacteriană sau virală, pot provoca, de asemenea, oboseală oculară. Acestea determină roșeață, secreții și iritații, toate simptomele putând duce la oboseală oculară.
Pentru oricare dintre aceste condiții medicale, de la primele simptome trebuie să mergi la un control de specialitate. Beneficiază de o consultație la ochi gratuită, dacă te programezi online, chiar acum! Vei obține un diagnostic corect și complet, dar și de tratament adecvat nevoilor. Controlul optometric periodic și tratarea corespunzătoare a problemelor oculare te ajută să îți menții sănătatea ochilor și pe cea a vederii și să te bucuri de o stare de bine general!
În unele cazuri, oboseala oculară poate fi un semn al unor probleme mai grave. De aceea, este important să acorzi atenție primelor simptome sesizate și să iei măsuri adecvate. Dacă oboseala oculară persistă sau este severă, mergi la optometrist pentru evaluare și sfaturi personalizate!
Surse de informare:
1. Eyestrain – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eyestrain/symptoms-causes/syc-20372397, Accesat 20.02.2024
2. Eye Strain: How to Prevent Tired Eyes – https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-eye-strain, Accesat 20.02.2024