Alegerea stației de încărcare pentru mașina electrică: cum o alegi pe cea potrivită?

Alegerea stației de încărcare pentru mașina electrică: cum o alegi pe cea potrivită?

Alegerea stației de încărcare pentru mașina electrică: cum o alegi pe cea potrivită?

Ai decis să îți iei un vehicul electric, însă trebuie să iei în calcul faptul că vei avea nevoie de un loc de parcare cu o conexiune de alimentare pentru a-ți încărca acasă mașina electronică alimentată cu baterie sau hibridul plug-in. Cu un cablu special îți poți încărca mașina electronică de la o priză normală. Dar asta durează mult. În plus, prizele normale nu sunt proiectate pentru o ieșire continuă, așa cum este necesar la încărcarea vehiculului. Dar cu aceste stații de încărcare pentru automobile electrice, încărcarea nu este doar mai rapidă, ci și mai sigură și în conformitate cu reglementările tehnice.

Priza de uz casnic se poate supraîncălzi și poate prezenta un risc pentru siguranță. Prin urmare, este recomandat să achiziționezi o stație specială de încărcare. Cea mai bună condiție prealabilă pentru aceasta este o casă cu garaj sau loc de parcare direct la casă. Cu siguranță ar trebui să angajezi o companie electrică specializată cu experiență relevantă pentru instalarea acesteia . Cel mai bine este ca experții să verifice în prealabil întreaga instalație electrică. Deoarece, în funcție de capacitatea stației de încărcare, instalația trebuie să reziste la sarcini continue mari. De asemenea, electricianul coordonează cerințele tehnice cu operatorii de rețea. Specificațiile și procedurile lor sunt în prezent diferite. Cu toate acestea, pe viitor ar trebui să existe reguli uniforme de conectare pentru stațiile de încărcare a mașinilor electronice.

Cum alegi stație de încărcare?

Există stații de încărcare mai scumpe, independente și stații de încărcare pe perete mai ieftine. Cel mai bun lucru de făcut este să alegi stația de încărcare care se potrivește modelului tău de mașină și instalației electrice. Nu invers. În acest fel, poți selecta direct tipul de fișă corect la stația de încărcare și poți coordona poziția prizei de încărcare pe mașină cu infrastructura internă (de exemplu, lungimea cablului la stația de încărcare).

Ce capacitate de încărcare ar trebui să aibă stația?

Cele mai citite articole

11 kW (kilowați) sau mai bine 22 kW? Cu cât puterea stației de încărcare este mai mare, cu atât bateria vehiculului poate fi încărcată mai repede, cu condiția ca mașina să aibă încărcătorul corespunzător instalat. O stație de încărcare pentru uz privat, care este mai puternică decât cele de mai sus, de obicei nu are sens, de asemenea, deoarece suprasolicită conexiunea clădirii. În funcție de puterea stației de încărcare, sunt necesare conexiuni de alimentare diferite. De exemplu, pentru o opțiune de încărcare de 11 kW este necesară o conexiune trifazată de 400 volți cu o siguranță de 16 amperi.

Înainte de a te decide cu privire la o stație de încărcare specifică, ar trebui să clarifici dacă numai tu și membrii familiei ori și alte persoane au voie să încarce de la acea stație. Ar trebui să fie un model care poate fi blocat? Dacă dorești să o folosești doar tu, atunci ar trebui să o protejezi de accesul neautorizat. Ar trebui ca mai mulți utilizatori să primească facturi independente pentru energia electrică consumată? Există, de exemplu, opțiunea de a te conecta cu un card cu cip. 

De asemenea, este important să știi din timp dacă dorești să integrezi un sistem de stocare a bateriei în plus față de sistemul fotovoltaic acum sau mai târziu . Deoarece aceasta necesită o interfață suplimentară pentru comunicație și, eventual, o unitate de control la nivel superior care controlează și afișează fluxul de energie electrică între sisteme. Dacă operatorul de rețea electrică stipulează un contor de energie electrică separat pentru stația de încărcare , acesta trebuie să fie un contor care să respecte cerințele legale în scopul facturării. Contoarele deja integrate în stațiile de încărcare nu sunt de obicei potrivite pentru acest lucru.

Cele mai citite articole

digitalarena