Aronia. Super-aliment pentru super sanatate
Recomandarile tuturor medicilor si organismelor specializate in sanatate sustin ca pentru o viata sanatoasa este important sa se adopte o dieta echilibrata si sanatosa, un consum optim de apa si un program de miscare zilnic.
In conditiile in care piata este invadata de alimente nesanatoase, cu un continut foarte mare de substante nocive, iar tentatiile sunt la orice pas, este destul de dificil sa se adopte un regim alimentar sanatos, fara astfel de alimente. Totusi, motivatia unei sanatati „de fier” ar trebui sa fie destul de puternica pentru a rezista acestor tentatii.
O dieta sanatoasa, bazata pe o alimentatie sanatoasa, nu poate fi definita exact. Dar aceasta nu se refera sa fie consumate numai salate si evitate total alimentele procesate, insa este important ca o dieta sa fie echilibrata si variata. Cu alte cuvinte, o dieta echilibrata trebuie sa cuprinda toate grupele alimentare, limitandu-se totusi consumul de carbohidrati.
De exemplu, dieta vegetariana este foarte apreciata de unii, in timp ce altii o blameaza, sustinand ca nu include proteina precum carnea. Dar aceasta poate fi inlocuita prin consumul de fructe si legume bogate in proteine, cum sunt: zmeura, piersici, avocado, cirese, kiwi, banane si portocale, aronia, spanac, broccoli, sparanghel, mazare, cartof, naut.
Ce este aronia?
Cele mai citite articole
Dintre cele enumerate mai sus, majoritatea sunt foarte cunoscute si fac deja parte din alimentele consumate frecvent de oameni, chiar si romani. Totusi, referitor la un fruct, oamenii se pot intreba „Ce este aronia?”.
Acestia trebuie sa stie ca aronia este un fruct, produs de un arbust, si care are proprietati vindecatoare. Aceasta este inclusa in categoria super-alimentelor, alaturi de avocado, cartofi dulci, ceai verde, ghimbir, nuci si alune, usturoi, ulei de masline.
Aronia poate fi gasit pe piata sub mai multe forme, de la suc si dulceata, pana la capsule sau pudra. Desi acestea sunt consumate in moduri diferite, beneficiile oferite sunt aceleasi, mai ales ca acest super-aliment are foarte multe beneficii, mai ales din punct de vedere al sanatatii.
Beneficiile aroniei
Unele dintre cele mai importante beneficii pe care aronia le ofera sanatatii oamenilor sunt:
- adjuvant in curele de detoxifiere – aronia are un continut foarte mare de antioxidanti, contribuind la eliminarea radicalilor liberi din organism;
- imbunatateste sistemul imunitar – numeroasele vitamine pe care le contine, in special vitamina C, pe care o cntine in cantitati foarte mari, transforma aronia intr-un excelent supliment pentru imunitate ;
- sustine functia cognitiva – chiar si creierul beneficiaza de avantajele aroniei, aceasta crescand activitatea neuronala, reduce stresul oxidativ din creier. Prin urmare, este si un foarte bun adjuvant in prevenirea si tratarea bolilor degenerative, cum sunt Alzheimer sau dementa;
- imbunatateste vederea – datorita continutului de caronte, aronia contribuie la prevenirea degenerarii oculare si la dezvoltarea cataractei;
- regleaza tensiunea – potasiul, pe care aronia il contine in cantitati destul de mari, are efect de dilatare, contribuind la relaxarea caselor de sange si, implicit, la scaderea tensiunii arteriale si cresterea fluxului sanguin;
- are efect antibacterian – intr-o lume in care virusurile si bacteriile au dat totul peste cap, efectul pe care il au fructele de aronia asupra racelilor si infectiilor bacteriene ale aparatului respirator reprezinta o speranta ca totul se va rezolva intr-un final.