Cabinete metalice Rack  – Răspunsuri la întrebări frecvente

Cabinete metalice Rack  – Răspunsuri la întrebări frecvente

Cabinete metalice Rack – ce sunt și ce rol au?

Rack-urile sunt cabinete sau dulapuri care servesc la depozitarea și protejarea echipamentelor și cablurilor. Rackurile sunt construite cu materiale de înaltă calitate (oțel inoxidabil sau aluminiu), care îndeplinesc standardele din industrie și oferă accesibilitatea și caracteristicile de securitate necesare pentru a asigura performanța optimă și longevitatea echipamentelor și cablurilor din interior. Fie că este vorba despre un centru de date comercial sau un birou, aceste cabinete sunt concepute pentru a simplifica și eficientiza organizarea și întreținerea echipamentelor. 

Un cabinet rack poate fi folosit doar pentru organizarea distribuției fibrelor sau se pot combina cabluri și echipamente într-un singur cabinet. Într-un rack metalic poți instala ODF-uri (cutii distribuție fibră optică), înregistratoare DVR, alimentatoare, splittere, multiswitch-uri, amplificatoare RTV-SAT, modulatoare, servere, sisteme CCTV…

O imagine care conține electronice, Inginerie electronică, Cabluri electrice, Alimentarea cu energie electricăDescriere generată automat

Tipuri de cabinete Rack

Cabinetele Rack pot fi clasificate în:

• cabinete de interior sau de exterior (etanșe, rezistente la condiții meteo nefavorabile și șocuri mecanice);

• cabinete staționare (montare pe podea) sau suspendate (cu montare pe perete sau tavan);

• cabinete portabile – ușor de mutat, ceea ce le face potrivite pentru aplicații temporare sau pentru echipamente care trebuie relocate periodic;

• cabinete tip open frame (nu au pereți laterali sau uși și sunt utilizate pentru a susține echipamentele într-un mediu în care protecția nu este o prioritate) sau cabinete rack cu uși și pereți laterali.

Pentru nevoile specifice ale anumitor industrii, pot fi create cabinete rack personalizate care să îndeplinească cerințele exacte.

Accesorii  

Pentru aranjarea şi fixarea cablurilor într-un rack se folosesc organizatoare din plastic, pe orizontală sau verticală, iar mănunchiurile de cabluri pot fi legate și fixate cu ajutorul unor benzi velco, coliere din plastic sau coliere metalice. 

Cele mai citite articole

Pentru așezarea echipamentelor se pot instala rafturi sau sertare compatibile ca dimensiuni. 

Se mai pot integra sisteme de răcire, de ventilare, dacă este cazul. Unele modele de rack-uri au uși perforate, asigurându-se răcirea echipamentelor din interior cu ajutorul unui aer condiţionat montat în camera în care sunt amplasate.

De asemenea, există radiatoare cu semiconductor și aeroterme special create pentru instalarea în interiorul rackurilor. Acestea previn condensul și mențin temperatura, pentru o funcționare optimă a echipamentelor. 

Pentru cabinetele de exterior se poate folosi un cadru/soclu din aluminiu pentru îngropare în pământ sau beton, asigurând o bază solidă pentru montare.  

Ce rackuri sunt potrivite pentru servere?

Rack-urile pentru servere au de regulă lățimea standard de 19 inch. Înălțimea și adâncimea cabinetelor poate varia considerabil în funcție de ceea ce vrei să instalezi în centrul de date. Înălțimea este de obicei măsurată în unități standardizate de rack de 1,75 inchi per U (4,445 cm). Cea mai de bază unitate de înălțime pentru un rack de server este 1U, ceea ce este echivalent cu 1,75 inchi. Un rack 4U are doar 7 inch înălțime (17,78 cm), fiind excelent pentru uz personal sau un birou mic. Cu un spațiu de montare de 73,5 inchi (186.69 cm), rack-ul de server 42U este cea mai comună înălțime utilizată în centrele de date, care au camere pline cu dulapuri de 42U aliniate pe rânduri.  

Rack-uri pentru servere cu lățimea de 10 inchi sunt soluția perfectă pentru rețeaua de acasă sau de la birou.

Cum aleg modelul potrivit pentru interior sau exterior?

În selectarea unui model de dulap rack pentru interior se ține cont de caracteristici precum dimensiuni, modalitatea de montare (pe podea sau suspendat), tipul ușilor (perforate, sticlă fumurie, panouri metalice „pline”, cu deschidere dublă sau normală), greutatea. 

În selectarea unui model de rack exterior se ține cont, în primul rând, de rezistența la impact, vandalism și rezistența la coroziuni ce pot fi cauzate de condiții meteo nefavorabile. E bine de știut că duplapurile rack din aluminiu sunt rezistente la coroziune și sunt mai ușoare ca cele din fier. 

Există anumite standarde internaționale care oferă garanția că un cabinet rack este pretabil pentru exterior, precum IP55, IP56, IP66 (protecţie împotriva prafului și apei) sau IK09 și IK10 (protecție împotriva șocurilor mecanice externe). 

De unde pot cumpăra rackuri metalice?

Poți comanda online rackuri metalice de 19 inch și 10 inch de pe Ethercom.ro. În magazinul online Ethercom găsești o gamă extinsă de echipamente și accesorii în domeniul rețelisticii (rack-uri, cabluri, antene, routere, switch-uri, mufe etc.), instalațiilor electrice (tablouri electrice, întrerupătoare, prize etc.) și telecomunicațiilor (camere de supraveghere, sisteme de alarmă antiefracție, interfoane și videointerfoane, control acces, automatizări case etc.). 

Cele mai citite articole

digitalarena