Care este diferența dintre un psihiatru și un psiholog?

Care este diferența dintre un psihiatru și un psiholog?

Adesea, în viața de zi cu zi, psihologia și psihiatria creează confuzii în mentalul uman, deși sunt domenii totalmente diferite. Incertitudinea cu privire la natura rolului acestor specialiști devine adesea un obstacol care împiedică unele persoane să caute un sprijin specializat. 

De aceea, discutarea diferențelor și a sensului acestor cuvinte sunt foarte importante. Diferența în practica acestor specialiști vine atât din diferitele pregătiri profesionale pe care le-au primit pentru a-și dobândi calificarea, cât și din modalitățile prin care încearcă să aline suferința umană.

Psihiatru sau psiholog?

Un psihiatru este un specialist cu studii medicale superioare, specializat și care lucrează în domeniul psihiatriei – o știință care se ocupă cu studiul, diagnosticul și tratamentul tulburărilor psihice. Psihiatrul include medicația în tratament și, uneori, în funcție de caracteristicile individuale ale pacientului, poate efectua o terapie combinată – medicație și psihoterapie.

Psihologii spre deosebire de psihiatri, nu au o educație medicală, ceea ce înseamnă că nu sunt medici și, prin urmare, nu tratează suferința mentală cu medicamente, în ciuda credinței comune că așa este. Psihologii sunt persoane care au absolvit cu succes specialitatea academică „Psihologie”. Folosind diferite teste (atunci când este necesar) și consiliere psihologică, aceștia pot evalua diferite caracteristici de comportament și personalitate. 

Dacă este necesar, psihologul poate îndruma pacientul pentru o consultație cu un psihiatru. Aşadar,  psihiatrul decide dacă este necesar un tratament medical (deoarece este medic).

În ce constă un control psihiatric?

Un control psihiatric efectuat într-un cabinet psihiatrie este o conversație despre problemele, grijile și temerile pacientului. De menţionat ca un medic psihiatru are multă experiență în rezolvarea acestor probleme. Cu toate acestea, nu are superputeri – poate trata corect pacientul numai dacă acesta este complet sincer cu el. 

Cele mai citite articole

Uneori, psihiatrul ar putea avea nevoie să vorbească cu cei apropiaţi pacientului. Acest lucru se va întâmpla numai cu consimțământul acestuia. Nicio informație despre afecțiune și diagnostic nu vor fi discutate cu alte persoane. Confidențialitatea completă a controlului psihiatric este obligatorie din punct de vedere etic și legal.

Ce fel de oameni vizitează cabinetul unui psihiatru?

Persoanele active și dinamice cu probleme noi – cel mai adesea tulburare de panică, tulburare de anxietate generalizată, depresie sau tulburare obsesiv-compulsivă. Aceste boli afectează 30-50% dintre oameni și aproape toți la un moment dat în viață, vor suferi de o astfel de tulburare.

Ce afecţiuni tratează un psihiatru?

Psihiatrul este specializat în gestionarea tulburărilor de comportament și de personalitate. Diferite boli intră în domeniul său de competență:

  • depresia;
  • schizofrenia;
  • psihoze;
  • tulburări bipolare;
  • depresie maniacală;
  • anxietate;
  • fobii;
  • tulburări de personalitate paranoidă;
  • tulburări maniacale.

Ce tratamente prescrie?

În funcție de simptomele pacientului, el stabilește diagnosticul și poate, dacă consideră necesar, să prescrie medicamente precum psihotrope, anxiolitice, antidepresive, neuroleptice, hipnotice, antiepileptice. De asemenea, poate decide spitalizarea pacientului său dacă îl consideră periculos pentru sine sau pentru alții.

În concluzie

Răspunsul cel mai onest la întrebarea ,,Psiholog sau psihiatru – unde apelez ?” – este ca, atunci când o persoană simte că ceva este în neregulă cu ea, din punct de vedere emoţional, să ceară ajutor unei persoane specializate.  Dacă apelează la un psiholog, rămâne în responsabilitatea acestuia decizia unei colaborări cu psihiatrul, dacă este cazul.

Cele mai citite articole

digitalarena