Cat de important este un presostat pentru centrala termica?

Cat de important este un presostat pentru centrala termica?

Poate ca stiai deja despre importanta acestei componente in centrala ta. In cazul in care nu stiai, poti afla asta acum citind acest articol. Acest mecanism detecteaza o schimbare de presiune si are posibilitatea de a inchide sau de a deschide supapa.

Ce este presostatul?

Presostatul este un aparat care are rolul de a masura si de a controla presiunea unui fluid ce se afla intr-un mediu inchis. Cu alte cuvinte, are misiunea de a regla si de a stabili momentul in care echipamentul trebuie sa porneasca sau sa se opreasca. 

De asemenea, presostatul are rolul de a semnala o problema referitoare la presiunea in timp real. Datorita impulsurilor electrice, presostatul va indica primul aparitita unei probleme.

Care e rolul presostatului in cadrul centralei termice?

In cazul in care ai asteptat vreodata venirea apei calde la centrala si te-ai intrebat de ce dureaza atat de mult sa vina, ar trebui sa stii ca presostatul poate fi cauza acestei intarzieri. Mai exact, atunci cand deschizi apa calda la robinet, aparatul simte o scadere a presiunii in sistem si da startul pornirii centralei termice.

Cele mai citite articole

Cateodata se intampla ca procesul sa se declanseze mai lent, din aceasta cauza apare si intarzierea apei calde pe teava. Nu trebuie sa iti faci griji, problema este rezolvabila.

De cate tipuri sunt presostatele?

Exista doua tipuri de presostate : electronice si mecanice. Ambele prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje. Exista diferente care pot fi observate, mai ales cand vorbim despre tipul de intrebuintare a presostatului. Recomandarea este sa tii cont de sfaturile specialistului inainte de a face o achizitie. 

Presostatele electronice indeplinesc functia de oprire a unei pompe in cazul in care este oprita alimentarea cu apa, astfel reusind sa protejeze pompa. Se folosesc, de obicei, la sistemele care controleaza apa.

Presostatele mecanice au rolul de a porni si de a opri pompa de apa, avand in vedere presiunea generala. 

De obicei, presostatul poate prelungi durata de viata a pompei, iar daca are asigurat un reglaj bine facut, componenta va reduce pornirile si opririle pompei astfel ca ii va creste acesteia durata de viata.

Cele mai citite articole

digitalarena