Ce este și în ce situații poate fi recomandată ecografia transvaginală
Ecografia transvaginală este o procedură medicală ce folosește ultrasunete pentru a examina anumite părți ale corpului, incluzând uterul, ovarele și trompele uterine. Procedura poate fi folosita in scop diagnostic sau terapeutic. În acest articol poți afla mai multe informații despre când se recomandă efectuarea ecografiei transvaginale.
Ce este ecografia transvaginală?
Ecografia transvaginală este o procedură medicală neinvazivă care le permite medicilor să obțină imagini clare ale organelor interne ale aparatului reproducător. Acest tip de ecografie se deosebește de alte tipuri de examinări medicale prin folosirea unui dispozitiv special – un aparat de ecografie – cu o sondă care poate fi introdusă direct în vaginul pacientei.
Ecografia transvaginala este efectuată cu ajutorul ultrasunetelor care traversează țesuturile moi, permițând medicilor să obțină imagini detaliate ale ovarelor, trompelor uterine, uterului și cervixului. Acest tip de examinare este foarte util și eficient în diagnosticarea unor boli specifice sau monitorizarea unei sarcini, iar tehnologia utilizată garantează rezultate extrem de clare și precise [1].
În ce situații este recomandată această procedură?
Ecografia transvaginala poate fi recomandată în cazul femeilor care prezintă disconfort abdominal și poate oferi informații detaliate despre ovare, uter, trompe uterine și alte organe pelvine. De asemenea, poate fi utilizată pentru a diagnostica și monitoriza diverse afecțiuni ginecologice, cum ar fi infertilitatea, endometrioza și tumorile ovariene.
O altă utilizare frecventă a ecografiei transvaginale este detecția și monitorizarea sarcinii. Astfel, de pot diagnostica eventuale complicații ale acesteia și se poate confirma o sarcină ectopică. Se poate măsura cu precizie suplimentară lungimea colului uterin pentru evaluarea riscului de naștere prematură și se poate evalua, cu precizie suplimentară, cantitatea de lichid amniotic. În unele situații, ecografia transvaginală poate fi folosită în cadrul morfologiei fetale de trimestrul I.
Ecografia transvaginală este doar una dintre metodele de evaluare a fertilității feminine. Ea permite obținerea de informații detaliate despre numărul și dimensiunile foliculilor ovarieni și despre rezerva ovariană [2].
Bolile ginecologice cronice de tipul endometriozei sau al disfuncțiilor hormonale pot fi urmărite cu mai multă precizie prin efectuarea de ecografii transvaginale epetate, precizia acestora fiind superioară ecografiei abdominale.
Ecografia transvaginală poate face parte din protocolul de screening anual al sănătății tractului reproductiv feminin și din protocolul de diagnosticare a bolii inflamatorii pelvine și a infecțiilor cu transmitere sexuală. În cazul unei suspiciuni de infecție, ecografia transvaginală este ultima etapă a procesului de diagnosticare, ea fiind efectuată după examenul clinic pelvin și recoltarea probelor de secreție [3].
Cum se realizează procedura și cum se pregătesc pacientele?
Ecografia transvaginala este o procedură de diagnosticare non-invazivă care poate fi recomandată în mai multe situații.
Înainte de a efectua această procedură, pacientele trebuie să înțeleagă ce presupune pregătirea acesteia și la ce pot aștepta.
Procedura în sine implică introducerea unei sonde speciale – sonda transvaginală – prin vaginul pacientei. Acest lucru este realizat într-o manieră profesionistă și non-invazivă. Sonda transvaginală emite unde sonore care se reflectă în structurile din interiorul corpului și formează imagini pe un ecran de monitor. Întreaga procedură durează de obicei între 15-30 de minute. Nu este nevoie de pregătiri speciale pentru efectuarea ecografiei transvaginale, dar medicul recomandă evitarea contactului sexual și a spălăturilor intravaginale cu 48 – 72 ore înainte de examinare [4].
Cele mai citite articole
Rezultatele ecografiei transvaginale pot fi interpretate pe loc și vor fi discutate imediat cu medicul care face examinarea.
Ecografia transvaginală este o metodă rapidă și eficientă de diagnostic, cu numeroase aplicații practice și aproape lipsită de contraindicații. Discută cu medicul tău specialist despre oportunitatea efectuării periodice a acestei proceduri.
Bibliografie:
1. Herndon, Jaime. “What Is a Transvaginal Ultrasound?” Healthline, Healthline Media, 26 Sept. 2015, www.healthline.com/health/transvaginal-ultrasound, accesat la 6.02.2023;
2. Pataki, K., et al. “Advantage of Transvaginal over Transabdominal Sonography.” Acta Chirurgica Hungarica, vol. 32, no. 1, 1991, pp. 3–12, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1785220/, accesat la 6.02.2023;
3. “Transvaginal Ultrasound: Purpose, Procedure & What to Expect.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4993-transvaginal-ultrasound, accesat la 6.02.2023;
4. “Transvaginal Ultrasound: Uses and What to Expect.” Www.medicalnewstoday.com, 11 Sept. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/323041, accesat la 6.02.2023.