Cum alegi un telefon bun: 6 criterii practice

Cum alegi un telefon bun: 6 criterii practice

Telefonul inteligent tinde sa devina, in prezent, cel mai bun prieten, ajutor de nadejde la locul de muncă si dispozitivul care salveaza amintirile cu cei dragi. Este cel mai folosit obiect din viata moderna, deci este necesar sa poata indeplini cat mai multe conditii de utilitate si sa ne surprinda intr-un mod placut.

Care sunt criteriile care fac diferenta si cum alegi un telefon bun? Am conturat cateva criterii concludente, care iti pot fi de ajutor in acest sens.

Sistemul de operare

Este platforma software ce permite functionarea telefonului prin gestionarea si utilizarea resurselor hardware, dar care integreaza si programele (aplicatiile) software folosite de aparat. Cele mai raspandite sisteme de operare din 2021 sunt: IOS, Android si Windows, fiecare incercand sa atraga utilizatori cu beneficiile si particularitatile sale.

IOS

Este sistemul de operare pe Iphone, elaborat de Apple. Se distinge printr-un design simplu si eficient, o excelenta integrare a aplicatiilor mobile, un grad de securitate superior oricarui alt sistem de operare si un management eficient al energiei. Este motivul pentru care un Iphone 12 Pro Max cu o baterie de 3687 mAh concureaza cu succes orice telefon Android cu o baterie de 5000 mAh.

Android

Este sistemul de operare preferat de cei ce nu tolereaza limitarile in transferul de fisiere impus de IOS, doresc o conexiune mai eficienta cu alte dispozitive, indiferent de sistemul de operare pe care il folosesc, au nevoie de un telefon cu autonomie a bateriei cat mai mare si isi doresc modele interesante. Husele pentru telefoane Samsung sunt un exemplu relevant de creativitate si stil, fiind disponibile intr-o gama larga de culori pentru orice model.

Windows

Ca sistem de operare pentru smartphone, este specific modelelor din gama Nokia, preferat al fanilor acestui brand care prefera autentificarea prin scanarea irisului, o interfata simpla si usor de personalizat, un management eficient al energiei si o integrare foarte buna a aplicatiilor mobile.  

Performantele hardware

Iphone are reputatia de a utiliza tehnologii atestate ca fiind viabile, in vreme ce producatorii de telefoane care folosesc Android sunt mai deschisi la experimentare si propun tehnologii insuficient testate. Este un veritabil razboi al specificatiilor tehnice, insa relevant nu este procesorul sau cantitatea de memorie mentionate de mesajul publicitar, ci modul in care telefonul integreaza aceste tehnologii in scopul oferirii unei experiente excelente in utilizare.

Display-ul

Cele mai citite articole

Este probabil cea mai importanta componenta a telefonului, dar si cea mai sensibila la deteriorare, in pofida avansului tehnologic. Cea mai raspandita tehnologie este AMOLED – cei mai mari producatori la nivel mondial sunt: Samsung, BOE, LG. In alegerea unui telefon bun, ar trebui sa urmaresti un display Full HD cu o rata de refresh minim de 60 Hz – cu cat mai mult, cu atat mai bine. Insa cel mai indicat este ca, inainte de achizitionare, sa cercetezi evaluarile modelelor si sa decizi performantele de care ai nevoie.

Sistemul de camere

Camera prezenta pe telefoanele inteligente a evoluat de la un accesoriu simplist la un sistem complex cu senzori de pana la 108 Mp, capabil sa concureze cu succes camerele foto compacte. Excelenta integrare software permite inclusiv filmare pana la rezolutii 8K, filmari slow-motion si fotografie de inalta rezolutie, totul integrat intr-un dispozitiv ce incape lejer in buzunar.

Pentru pretentiosii care doresc fotografie digitala si filmare de inalta calitate, cele mai bune optiuni sunt Apple Iphone 12 Pro Max si Samsung S21 Ultra, pentru un buget minim de peste 1100 Euro.

Autonomia bateriei

A reprezentat pentru multi ani calcaiul lui Ahile pentru orice telefon inteligent si, indiferent de solutiile software sau de carcasele-baterie care au incercat sa furnizeze un plus de autonomie, un smartphone putea opera intens cel mult 6-7 ore. Evolutia tehnologiei a adus in prim plan baterii de 5000, 6000 sau chiar 7000 mAh, care permit functionarea la capacitate maxima pe durata zilei si tehnologie de incarcare rapida.

Cele mai bune telefoane din acest punct de vedere in 2021 sunt Samsung M51 (cu o impresionanta baterie de 7000 mAh), Xiaomi Poco F2 Pro (cu 4700 mAh ofera aproximativ 25 de ore de redare video) si Motorola Moto G9 Plus.

Tipul de retea

Standardul cel mai utilizat in prezent pentru servicii wireless este 4G – permite viteze de download de pana la 100 Mbs. Viitorul apartine 5G, standard adoptat de toti producatorii de telefoane mobile, deoarece va permite viteze de 20 Gbps. Telefoanele care incorporeaza modemuri 5G sunt, deocamdata, in categoria premium, fiind optiunea entuziastilor in a experimenta.

Cu alte cuvinte, un telefon bun pentru un utilizator poate fi cel mult o optiune simpla pentru altul. Un smartphone de calitate reuseste sa serveasca scopului pentru care a fost achizitionat, transformand alegerea lui intr-un eveniment care imbunatateste viata moderna.

Cele mai citite articole

digitalarena