Cum să îngrijești plantele la interior și câteva păreri de la Grădinamax
Din cauză că temperaturile pe timpul nopții au scăzut considerabil, plantele ce le ținem în ghivece și jardiniere pe terase sau balcoane trebuie puse la adăpost. Chiar și anumite plante din grădină (precum bulbii de frezii), trebuie scoase și mutate în locuri ferite de îngheț. Astfel, ne putem bucura de plantele preferat an după an, fără să fie nevoie să înlocuim de fiecare dată plantele uscate din cauza frigului. Vezi mai jos câteva sfaturi pentru îngrijirea adecvată a plantelor la interior și câteva păreri de la Grădinamax.
- Acomodarea plantelor
Deși necesară, aducerea plantelor la interior poate cauza disconfort. Unele plante sunt mai sensibile decât altele, deci pot arăta semne de stres. Mai precis, frunzele se pot îngălbeni și pot cădea. Ce poți face pentru a evita stresul și grăbi acomodarea? Să încerci să le poziționezi cât mai aproape de ferestre, pentru a se bucura de lumină suficientă. De preferabil, evită zonele din casă foarte calde, cum ar fi vecinătatea radiatoarelor. În cele mai multe cazuri, diferențele mari de temperatura (de la rece la cald), provoacă uscarea frunzelor.
De asemenea, ai mare grijă cu udarea plantelor. Pe timpul iernii, în casă aerul tinde să fie mai uscat, din cauza instalațiilor de încălzire. Util ar fi să ai un dispozitiv de măsurare a umidității ambientale. Așa vei știi dacă plantele suferă din cauza aerului prea uscat sau prea umed. În orice caz, verifică pământul din ghivece înainte de a uda plantele, pentru a te asigura că este uscat, și nu reavăn. Nu exagera cu udarea din moment ce iarna majoritatea plantelor au nevoie de ceva mai puțină apă.
- Curăță plantele și îndepărtează uscăciunile
Atunci când aduci plante de afară înăuntru, e indicat să le faci o inspecție detaliată. Scopul e să identifici dacă nu cumva anumite insecte dăunătoare s-au instalat pe plantă. Odată adusă la interior, o plantă infestată poate îmbolnăvi și alte plante cu rapiditate, din cauza spațiului limitat. Omide verzi, păduchi lânoși și păianjeni sunt printre insectele care pot infesta plantele la exterior. Verifică frunzele plantelor cu atenție, atât pe față cât și pe dosul frunzei, pentru a te asigura că planta este curată și sănătoasă.
Cele mai citite articole
Dacă tot faci o inspecție amănunțită, este momentul ideal să îndepărtezi frunzele, florile și tulpinile uscate. De asemenea, poți tunde plantele crescute prea mult, pentru a le da o formă mai compactă, potrivită pentru spațiul interior. Printre părerile celor de la Grădinamax, importanța curățării unei plante ocupă un loc important, deoarece stimulează producerea de noi frunze și permite identificarea dăunătorilor în timp util.
- De ce se usucă plantele la interior?
Ai avut experiențe mai puțin plăcute, cu plante de interior ce s-au uscat. Ofilirea plantelor de interior, fie că sunt specii doar pentru interior sau aduse de la exterior pentru iernare, poate avea mai multe cauze. Cea mai frecventă cauză este udarea excesivă. La interior, apa nu se evaporă cu aceeași repeziciune ca la exterior, pentru că la interior nu există curenți de aer. De asemenea, în sezonul rece plantele își încetinesc ritmul, din cauza scurtării zilelor, și nu mai au nevoie de prea multă apă. Din acest motiv, testează solul din ghivece sau jardiniere cu degetul înainte de a uda planta. Dacă solul este încă umed, amână udarea.
Dar, este de reținut că și udarea insuficientă este o cauză a ofilirii plantelor. Acest lucru se agravează în locuințele unde aerul este uscat pe timpul iernii. Verifică în mod frecvent umiditatea solului din ghivece, pentru a știi când este necesar să uzi plantele.
Pe lângă apă, și lumina joacă un rol important. Dacă este insuficientă, planta poate avea de suferit. Frunzele vor cădea sau vor crește firave, iar tulpinile vor crește lungi dar subțiri. Unele plante se pot și usca dacă nu au suficientă lumină. Așadar, alege cu grijă locul unde poziționezi plantele, mai ales că unele soiuri sunt sensibile și la mutări și nu prea apreciază să tot fie mutate.
Cu siguranță sfaturile și părerile celor de la Grădinamax, prezentate mai sus, te vor ajuta să îngrijești mai bine plantele la interior. Iar atunci când temperaturile vor crește suficient de mult la primăvară (peste 10 grade pe timpul nopții) le vei putea scoate afară pentru a te bucura în continuare de aspectul lor decorativ.