Cum se citeşte în mod corect codul DOT pe anvelopele de vară?

Cum se citeşte în mod corect codul DOT pe anvelopele de vară?

Setul nou de anvelope de vară  nu trebuie să se lase mult aşteptat, mai ales dacă sezonul cald se apropie sau dacă setul de anvelope actual  nu mai poate fi folosit sub nicio formă pentru că pune în pericol siguranţa conducătorilor auto pe şosele.

La baza achiziţionării unui set de anvelope stă citirea corespunzătoare a codului DOT, astfel încât utilizatorii să îşi echipeze maşina în mod adecvat, să economisească bani şi să se bucure de drumuri line şi lipsite de riscuri.

Ce este codul DOT şi cum se citeşte în mod corect pe anvelopele de vară?

Codul DOT anvelope este cel care este inscripţionat pe flancul anvelopelor şi arată ca un grup de cifre şi de litere foarte importante. Acest cod este creat de către Ministerul Transporturilor din SUA, semnalând vârsta anvelopelor de vară. Pentru a descoperi, aşadar, care este vârsta reală a anvelopelor autoturismului, trebuie localizat codul DOT de pe acestea, simbol ce indică nivelul de conformitate al producătorului faţă de standardele de siguranţă impuse de Departamentul Transporturilor din SUA.

Codul DOT arata:

·  producătorul sau fabricantul anvelopelor;

·  locul de provenienţă al anvelopelor de vară;

·  depăşirea testelor şi cerinţelor NHTSA, a administraţiei naţionale pentru siguranţa traficului rutier;

·  locul în care anvelopele au fost produse;

Cele mai citite articole

·  dimensiunea anvelopelor şi codul producătorului;

·  săptămâna şi anul fabricării anvelopelor de vară.

Codul DOT include data fabricaţiei compusă din 4 cifre, primele două indicând săptămână, iar ultimele două, anul fabricaţiei, începând cu anul 2000.

Unde poate fi găsit codul DOT pe anvelope şi de ce este acesta important?

Codul DOT se va afla pe anvelopele de vară pe peretele interior al acestora. Din păcate, nu sunt reglementări clare cu privire la locul în care producătorul va plasa aceste informaţii, de aceea în unele cazuri, proprietarii trebuie să caute bine pentru a găsi cifrele care îi interesează.

Importanța codului DOT la anvelope este foarte mare pentru că acesta:

·  oferă proprietarilor maşinilor informaţii despre vârsta reală a anvelopelor, de momentul în care au fost fabricate şi cât timp au fost stocate în depozit, pentru că unele anvelope pot rămâne depozitate luni sau chiar ani întregi, acest cod având rolul de a semnala că anvelopele nu au fost fabricate în acelaşi an în care au fost achiziţionate;

·  oferă proprietarilor maşinilor o idee despre funcţionarea corespunzătoare a anvelopelor. Cu cât acestea au stat mai mult în depozit, cu atât funcţionarea lor nu mai este corespunzătoare fiindcă pot suferi deteriorări, îmbătrânire prematură sau pot fi expuse la unele condiţii nefavorabile.

Când indică o vârstă prea mare a anvelopelor codul DOT?

Codul DOT al anvelopelor pot indica o vârstă mare a anvelopelor când aceasta depăşeşte 7 ani. Indiferent cât de vechi sunt anvelopele atunci când sunt achiziţionate, este importantă întreţinerea lor constantă şi inspecţia corect, iar specialiştii recomandă conducătorilor auto să nu depăşească perioada de 6 ani de folosire a unui set de anvelope de vară, indiferent cât de bine întreţinute sunt acestea. Inclusiv anvelopele de rezervă trebuie să fie verificate şi înlocuite în mod constant.

Cele mai citite articole

digitalarena