Cum verifici daca exista vulnerabilitati in sistemul Linux pe servere VPS?

Cum verifici daca exista vulnerabilitati in sistemul Linux pe servere VPS?

Vulnerabilitati in Linux pot rezulta atat in pierderi de date, cat si in coruperea intregului website. Desi un plan pentru servere VPS vine la pachet cu un nivel de protectie avansat, acest lucru nu garanteaza intotdeauna functionarea optima. De aceea, este recomandat sa-ti iei masuri de protectie suplimentare pentru sistemul de operare. Iata ce trebuie sa stii despre asta!

De ce apar vulnerabilitatile?

In primul rand, atacurile cibernetice pe servere VPS se intampla din cauza configuratiilor slabe. Developerii muncesc din greu pentru a crea setarile potrivite, insa acestea nu se potrivesc intotdeauna cu preferintele utilizatorilor. Astfel, apar modificari care faciliteaza procesul de hacking. O alta cauza a vulnerabilitatilor sunt codurile. Cu cat acestea devin mai vechi, cu atat sunt sanse mai mari sa se apara virusi si programe malware ce trec de ele. Din acelasi motiv, este recomandat sa ai sistemul actualizat la zi si sa angajezi pe cineva care sa se ocupe de schimbarile majore. Nu poti securiza un server in totalitate, insa analizandu-l in mod constant, ai sanse mai mari sa-l mentii activ intr-un mod optim.

Cum se pot detecta vulnerabilitatile?

Acest proces se poate efectua prin intermediul unui software de audit. O astfel de unealta verifica pachetele din prezent pe servere VPS si te ajuta sa le administrezi cu mai putin efort. Spre exemplu, apt-get utilizeaza bibliotecile de baza pentru a indeparta programe pe Debian, Slackware si alte distributii. Acesta poate fi util si pentru a actualiza pachetele existente sau pentru a instala dependentele in mod automat.

Cele mai citite articole

O alta alternativa este utilizarea protocolului SCAP sau al altor diverse programele de scanare. Acestea nu sunt la fel de efective precum auditul, dar reprezinta unelte foarte bune pentru cei care nu detin multe cunostinte de programare. Atunci cand serverul este compromis, trebuie sa afli despre asta cat mai rapid. Rkhunter te poate ajuta in depistarea de rootkits, iar ClamAV observa toate malware-urile.

Cum sa reduci riscul de a contacta virusi?

Primul pas este sa elimini tot ceea ce nu folosesti pe servere VPS. Multi utilizatori lasa instalate programe ce au fost folosite o singura data, dar acestea cresc riscul de a fi expus la un atac. In plus, cu cat ai mai multe programe, cu atat mai dificil va fi sa detectezi sursa unei probleme. Un expert in coduri te poate ajuta prin realizarea unei linii suplimentare, care sa diminueze riscurile. O alta masura de preventie este instalarea unui firewall.

Acesta analizeaza traficul, separand intrarile normale de cele care par suspicioase. Caracteristicile sale includ inspectia statica, protectia impotriva inundatiilor, vizionarea directoarelor si limitarea ratei de esec a autentificari.  Fail2Ban cauta tipare de autentificare de la adresele IP si transmite notificari in momentul in care acestea scapa de sub control, iar logwatch iti arata rapoarte despre ceea ce se intampla.

Cum poti scapa de virusi?

In cazul software-urilor out-of-date, este foarte probabil ca acestea sa contina brese de securitate cunoscute. Astfel, este necesar sa faci update-urile la zi. In felul acesta, lucrurile vor deveni mai simple. In cazul in care exista deja un virus, asigura-te ca dispui de backup si contacteaza furnizorul de hosting pentru a sti ce sa faci mai departe.

Cele mai citite articole

digitalarena