De ce este foarte important să reînnoiești domeniile web înainte să expire

De ce este foarte important să reînnoiești domeniile web înainte să expire

Tot mai mulți români pășesc în antreprenoriatul online, cu e-shop-uri, bloguri și fel de fel de alte proiecte web. În unele cazuri este vorba doar de o extensie online a imaginii unei afaceri offline (un canal important de promovare, marketing și chiar vânzări, direct sau indirect). În alte situații, poate fi vorba de un hobby care aduce sau nu venituri, dar care aduce oameni împreună într-o comunitate virtuală.

Cert este că foarte mulți români dețin domenii web – sunt sute de mii de domenii .ro valabil înregistrate în prezent și cu siguranță afacerile românilor utilizează multe alte domenii cu diferite alte extensii, în special .com, .net, .eu sau .info. Domeniile web sunt practic închiriate și nu cumpărate pe perioadă nelimitată, deci este importantă reînnoirea anuală pentru a nu exista probleme mai mult sau mai puțin semnificative.

De ce este foarte important să reînnoiești domeniile web înainte să expire, chiar dacă există o perioadă de 30 de zile în care nu pierzi dreptul de utilizare? În primul rând, dacă este vorba despre domenii web funcționate, evident că în perioada în care acestea sunt expirate, nu pot fi utilizate corespunzător, adică nu vor trimite persoanele care le accesează la adresele serverelor de destinație. Mai exact, să presupunem că este cazul unui domeniu www.exempludomeniu.ro. Dacă website-ul este funcțional, vizitatorii ajung la adresa indicată – numele de server, DNS. Domeniile sunt practic găzduite pe servere, reprezintă poarta către website.

Cele mai citite articole

Dacă domeniul expiră, chiar dacă nu se pierde instant dreptul de utilizare (impropriu spus proprietate), website-ul respectiv va fi offline o perioadă de timp. Dacă este cazul unei afaceri online, acest lucru se traduce prin inactivitate totală, lipsă vânzări, vizitatori, profit. O mare, mare problemă! Mai mult decât atât, motoarele de căutare vor taxa rapid această problemă și vor retrograda website-ul din rezultatele căutărilor, putând penaliza semnificativ toată munca anterioară de SEO (optimizare pentru motoarele de căutare).

În perioada de grație, în funcție de tipul de domeniu și de providerul prin care se realizează înregistrarea, pot exista costuri mai ridicate. Cel mai periculos este să pierzi un domeniu web important. Acesta ar putea fi vânat de firme sau utilizatori care se ocupă exact cu acest lucru – speculații cu domenii web. Un domeniu web care costa în jur de 10 euro / an te-ar putea costa zeci, sute sau mii de euro pentru recuperarea sa de la un astfel de speculator online!

Subiectul trebuie tratat cu maximă atenție, domeniile web pot fi plătite în avans, prelungite chiar și pentru mai mulți ani. De obicei, providerii de domenii web (adesea firme de găzduire web care pe lângă shared hosting și servere dedicate oferă servicii complementare) își anunță clienții din timp, în mod automat, despre expirarea domeniile, însă aceste mesaje ar putea fi ignorate sau să ajungă într-un folder de mesaje Spam. Este așadar indicat să existe și un management propriu, mai ales dacă există mai multe domenii web cu date diferite de expirare.

În România, până în urmă cu câțiva ani, domeniile web erau oferite în varianta unei plăți unice, cu valabilitate pe termen nedeterminat. Între timp s-a trecut la standardul internațional – valabilitate anuală, cost modic. De exemplu, 7,5 euro pe an costa inregistrarea unui domeniu la THC.ro, un provider de top de hosting și alte servicii web.

Cele mai citite articole

digitalarena