De ce service-urile auto trebuie să implementeze un management eficient al deșeurilor?

De ce service-urile auto trebuie să implementeze un management eficient al deșeurilor?

Service-urile auto reprezintă unii dintre cei mai mari poluatori din industria auto, prin prisma cantității considerabile de deșeuri periculoase pe care le generează. Pentru a combate efectele negative generate de ele (poluare, blocaje de aprovizionare cu materii prime, epuizarea resurselor naturale), service-urile auto sunt obligate prin lege să asigure gestionarea deseurilor într-un mod cât mai eficient. 

În lipsa unui management corespunzător, service-urile auto sunt responsabile de dezechilibrul provocat asupra mediului înconjurător, populației și economiei, motiv pentru care legislația le obligă să plătească amenzi usturătoare. Astfel, atât autoritățile, cât și organizațiile non-guvernamentale susțin importanța măsurilor de protecție a mediului, care încep cu stabilirea unei strategii adaptate în funcție de activitățile desfășurate și adoptarea unor acțiuni de colectare selectivă.

Care este situația service-urilor auto din România?

În prezent, pe teritoriul țării noastre, există numeroase service-uri auto care își desfășoară activitatea fără o autorizație de mediu și elimină deșeurilor într-o manieră inadecvată. De altfel, Garda de Mediu a dat pe 100 de avertismente și peste 130 de amenzi pentru service-urile auto care nu respectau prevederile legale privind gestionarea deșeurilor, principalele motive fiind:

  • lipsa evidenței deșeurilor generate;
  • eliminarea necorespunzătoare a apelor uzate;
  • lipsa autorizațiilor de mediu sau a altor acte;
  • lipsa contractelor cu operatori specializați în servicii de protecție a mediului;
  • absența documentelor de transport al deșeurilor;
  • eliminarea inadecvată a anvelopelor sau a uleiurilor uzate.

Ce deșeuri generează service-urile auto?

Cele mai citite articole

Agenții economici care desfășoară activități de mentenanță a autovehiculelor generează mai multe tipuri de deșeuri, printre care cele mai multe sunt în categoria deșeurilor periculoase: 

  • uleiuri uzate;
  • substanțe și sisteme de curățare uzate;
  • fier vechi;
  • anvelope uzate;
  • materiale plastice;
  • ape uleioase și nămoluri de la separatoarele de hidrocarburi, etc.

De ce este imperativă gestionarea deșeurilor în cadrul service-urilor auto?

Din moment ce prezintă amenințări pentru populație și mediul înconjurător, deșeurile generate de service-urilor auto trebuie gestionate în condiții optime. În caz contrar, depozitarea inadecvată permite contaminarea solului, apei și aerului, creând efecte negative asupra faunei și florei. În plus, reziduurile periculoase pot genera incendii, care facilitează poluarea cu substanțe toxice.

De asemenea, un alt aspect negativ al lipsei unui management al deșeurilor este faptul că generează riscuri pentru salariați, cum ar fi cancer, probleme respiratorii sau mutații genetice, care s-ar răsfrânge de la o generație la alta.

Astfel, orice service auto are obligația de a implementa activități legale de gestionare a deșeurilor pentru a nu crea vreun prejudiciu asupra părților implicate. Pe lângă această responsabilitate, service-urile auto pot încheia contracte cu operatori specializați în protecția mediului. Un partener de încredere în acest demers este Indeco Grup, care dispune de o echipă de specialiști cu o vastă experiență în domeniul protecției mediului. Dacă deții un service auto, contactează-i pentru a afla mai multe detalii despre cum poți asigura gestionarea optimă a deșeurilor pe care le generezi.

Cele mai citite articole

digitalarena