Despre armele de autoapărare şi legislaţia valabilă în acest domeniu

Despre armele de autoapărare şi legislaţia valabilă în acest domeniu

Despre armele de autoapărare şi legislaţia valabilă în acest domeniu

Armele de autoapărare de tip pistoale cu bile se poartă în mod legal cu avizul ce atestă dreptul de port şi de folosire. Acestea se achiziţionează în mod legal numai în baza unui permis de port armă. Pistoalele cu bile de cauciuc sunt legale, atâta timp cât se respectă reglementările în acest sens. Este important de ştiut că aceste arme se depozitează, se transporta şi se folosesc numai în anumite condiţii şi nu pot fi folosite în locuri aglomerate, instituţii, în adunări publice sau de către persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a produselor stupefiante.

Testarea armelor de autoapărare 

Chiar dacă nu sunt letale, armele de autoapărare se reglează şi se testează periodic. Aceste procese se realizează în poligoanele de tir special amenajate conform prevederilor legale în vigoare. Este foarte important ca proprietarii armelor de autoapărare să fie conştienţi de puterea armelor pe care le deţin şi de efectele lor.

În eventualitatea situaţiilor limita, aceştia trebuie să acţioneze şi să reacţioneze prompt şi în cunoştinţă de cauză pentru că fiecare pistol are o descărcare diferită. De aceea, este esenţial ca pistoalele de autoapărare să fie folosite de persoane care au testat în prealabil acţiunea lor. recomandarea specialiştilor în domeniu vizează folosirea armelor de autoapărare numai în situaţia în care celelalte opţiuni paşnice de a rămâne în siguranţă au fost epuizate.

Cele mai citite articole

De asemenea, în situaţia unui conflict sau unei ameninţări nu se recomandă scoaterea armei de autoapărare pentru a ameninţa agresorul. Adesea, agresorii care se văd ameninţaţi au reacţii periculoase şi imprevizibile. Folosirea armelor de autoapărare este justificată doar dacă sănătatea şi integritatea corprala este pusă în pericol. Este important de avut în vedere acesta variantă, cea a unei arme cu care să se poată riposta la un atac. De aceea, a avea o armă la dispoziţie ajuta utilizatorii să îşi păstreze luciditatea în situaţii limită şi să evalueze mai bine pericolul.

Ce spune legea în ceea ce priveşte folosirea pistoalelor cu bile de cauciuc?

Legea armelor şi muniţiilor este foarte strictă în România. Pistoalele cu bile de cauciuc fac parte din categoria armelor încadrate în categoria C, fiind considerate dispozitive neletale care au ca şi destinaţie activităţile utilitare sau de autoapărare, care presupun autorizaţie. 

În cazul pistoalelor cu bile de cauciuc este nevoie de permis de cumpărare şi de port armă, acstea fiind folosite numai în situaţii speciale. Armele cu bile de cauciuc au un proiectil destul de puternic şi un impact mare, mult mai semnificativ decât în cazul bilelor de airsoft. Pistoalele cu bile de cauciuc se pot dovedi extrem de periculoase, iar în fuctie de producător, compoziţia bilelor poate să difere, de la cauciucul simplu la cel realizat în combinaţie cu pudră metalică, vopsea, piper sintetic sau creta colorată. 

Cele mai citite articole

digitalarena