Fructele si legumele din piete, aratoase, dar otravitoare

Fructele si legumele din piete, aratoase, dar otravitoare

Rosia romaneasca si-a pierdut definitiv gustul si calitatea. La fel ca si cele din  import, multe dintre legumele romanesti au devenit apoase, atoase si inodore. Culturile autohtone sunt stropite dupa ureche, cu chimicale otravitoare care pot duce la alergii extreme, ciroza si chiar cancer. Semintele folosite sunt vechi, furate din fabricile de bulion sau altoite cu seminte europene, „de plastic“. Obligatia de a eticheta alimentele modificate genetic ramane, deocamdata, doar pe hartie. Piata scade din lipsa calitatii, iar consumatorii, pacaliti de formele frumoase ale produselor, se expun la atacul chimicalelor.

Avantajul calitatii pe care il aveau culturile romanesti peste cele de import nu mai exista. Federatia Nationala de Agricultura Ecologica spune ca 90% din fructele si legumele de pe piata nu sunt crescute suta la suta natural. In sustinerea acestei teze vin din ce in ce mai multe cazuri medicale de toxiinfectii si alergii provocate de legume. Medicii spun ca microtoxinele din produsele chimice pot duce pana la cazuri de ciroza. Iar pentru ca autoritatile nu controleaza culturile, producatorii folosesc seminte modificate genetic si slabe calitativ, uda culturile dupa ureche cu doze mari de chimicale, iar vanzatorii stropesc produsele cu apa amestecata cu azotati otravitori. Nici macar obligatia de a informa cumparatorii despre modificarile genetice ale produselor nu se respecta. Pentru a-si rotunji profitul, crescatorii pompeaza chimicale fara sa se sinchiseasca de sanatatea milioanelor de oameni care le consuma productia.

Abuz de ingrasaminte

„Legumele tratate chimic devin cancerigene, daca se depasesc dozajele. In cazul ingrasamintelor azotoase, o administrare abuziva poate face ca planta sa acumuleze cantitati mari de azotati, care se transforma in azotiti si apoi in nitrosamine, care sunt substante cancerigene“, explica Gheorghe Mencinicopschi, director general al Institutului de Cercetare Alimentara. Primele efecte ale organismelor modificate genetic (OMG) asupra sanatatii sunt insa crize de alergie care pot fi foarte puternice. „Reactiile se manifesta atat la nivel respirator, cat si cutanat, iar procentul socurilor anafilactice a crescut de cinci ori in ultimii 15 ani“, spune prof. dr. Georgeta Sinitchi, medic alergolog.

Românii nu pot alege ce manânca

Pentru a cultiva plante modificate genetic in Romania normele legale cer consultarea publicului cu privire la aprobarea cultivarii si etichetarea alimentelor obtinute din modificari genetice, precum si a celor care contin arome sau aditivi modificati genetic. Un sondaj realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor arata ca 78% din romani nu ar da bani pe alimente modificate genetic, 98% cred ca aceste produse trebuie etichetate, iar jumatate din respondenti cred ca alimentele modificate pot afecta sanatatea. Totusi autoritatile, producatorii si importatorii nu se grabesc sa se conformeze.

Rosii cu gust de trandafiri sau lamaie

Ultima inventie in materie de alimente modificate genetic vine sub forma unei rosii cu gust de trandafir sau de lamaie. 82 de voluntari au testat noua leguma inventata de un grup de cercetatori israelieni. Cei mai multi au reusit sa le deosebeasca de rosiile normale dupa parfum si dupa culoare. Noile rosii au o culoare mai degraba roz, deoarece contin de doua ori mai putin licopen, un antioxidant care confera culoarea rosiilor si care este benefic pentru sanatate. Pe de alta parte, noile rosii au o cantitate mai mare de trepenoizi, compusi organici care cresc rezistenta legumei. Cercetatorii spun ca noua rosie nu prezinta riscuri pentru sanatate.

digitalarena