Ghid de cumpărare al unui generator de curent electric

Ghid de cumpărare al unui generator de curent electric

Un grup electrogen este un dispozitiv utilizat pentru a produce electricitate. Este alcătuit dintr-un generator electric și un motor. Generatorul de curent electric poate fi utilizat ca sursă principală sau auxiliară pentru a satisface nevoile de energie, în mod fiabil și eficient, pentru orice tip de instalaţie.

Cum se alege un generator electric?

Cei care doresc achiziţionarea unui generator de curent electric, trebuie să aibă în vedere câteva criterii de selecţie şi anume:

  • puterea totală necesară echipamentului care trebuie conectat la acesta și tipul de alimentare (monofazat sau trifazat). 
  • se dorește un grup mobil sau staționar? 
  • tipul motorului – un motor pe benzină dacă se doreşte un generator compact mic – un motor diesel dacă se doreşte un grup electric mare – un motor pe gaz sau turbină dacă această sursă de energie este disponibilă și se doreşte un sistem mai economic și mai puțin poluant. 
  • se dorește reglarea tensiunii? Acest sistem reglează tensiunea de ieșire pentru a evita deteriorarea echipamentelor electronice care vor fi conectate la grupul generator.

Ce tip de combustibil trebuie ales pentru generatorul electric?

Alegerea unui generator se va face în funcție de nevoile utilizatorului și de tipul de combustibil dorit – se poate alege între un motor pe benzină, diesel sau pe gaz.

Generatoarele pe benzină  

Sunt în general compacte, mai silențioase și versatile. Adesea, aceste grupuri electrogene au o putere mai mică, de până la 6 kW și furnizează un curent monofazat.

Generatoarele diesel

Cele mai citite articole

Aceste modele de generatoare de curent sunt mai potrivite pentru utilizarea prelungită sau chiar continuă în aer liber, de exemplu pe șantierele de construcții. Acestea sunt mai economice decât cele pe benzină cu putere echivalentă. Aceste grupuri electrogene pot oferi curent monofazat, trifazat sau mixt.

Generatoare pe gaz

Dacă există o sursă de gaz, se recomandă să se ia  în considerare şi un astfel de model, deoarece acestea sunt mai economice, mai ușor de utilizat, mai silențioase și mai puțin poluante decât cele pe benzină sau motorină. Este posibil să aibă o putere de până la 12 kW. Aceste grupuri electrogene pot oferi curent monofazat sau trifazat.

Generator de curent monofazat sau trifazat?

Pentru uz casnic, până la 18 kW, este nevoie de un generator monofazat, cu excepția eventualelor echipamente foarte consumatoare de energie, cum ar fi pompele de căldură. Pentru o aparatură de uz profesional, care necesită mai multă energie, probabil este nevoie de un  generator trifazat.

Unele generatoare trifazate sunt echipate cu prize monofazate. Când grupul electrogen este echipat cu una sau mai multe prize monofazate, este important să se respecte echilibrul dintre faze prin distribuirea dispozitivelor în funcție de puterea consumată de fiecare dispozitiv.

Un generator mai silențios

Nivelul de zgomot al grupului generator poate fi un factor determinant pentru confortul utilizatorilor sau al persoanelor din jurul acestuia. Zgomotul generat de un generator de mare putere poate crește cu ușurință la 100 decibeli. Dacă nivelul de zgomot este un factor important pentru utilizatori, se recomandă achiziţionarea unui generator izolat fonic.

Cele mai citite articole

digitalarena