Înlocuirea dinților lipsă: Ce sunt și cum funcționează dinții ficși

Înlocuirea dinților lipsă: Ce sunt și cum funcționează dinții ficși

Pierderea unui dinte poate avea un impact semnificativ asupra esteticii și funcționalității orale. Din fericire, avem o varietate de opțiuni pentru înlocuirea dinților lipsă, iar unul dintre aceste tratamente este reprezentat de dinții ficși. 

Acești dinți sunt realizați din materiale sintetice precum ceramică, compozit sau metal și sunt proiectați să semene cât mai mult cu dinții naturali. Scopul principal al dinților ficși este de a restabili funcționalitatea și estetica orală, oferind pacienților o zâmbet frumos și o capacitate de mușcare eficientă.

Cum funcționează dinții ficși?

Dinții ficși funcționează într-un mod similar cu dinții naturali, dar sunt confecționați pentru a se potrivi perfect cu cavitatea bucală a pacientului. Procesul de obținere a dinților ficși implică mai multe etape:

 • Evaluare initială: Înainte de a începe orice procedură, medicul stomatolog va efectua o evaluare completă a pacientului. Acesta va examina cavitatea orală, va discuta despre opțiunile disponibile și va stabili un plan de tratament personalizat.
 • Luarea amprentelor: Pentru a crea dinții ficși care să se potrivească perfect, se vor lua amprente detaliate ale dinților și a maxilarului pacientului. Aceste amprente vor servi ca bază pentru crearea dinților ficși.
 • Confecționarea dinților ficși: Pe baza amprentelor, dinții ficși sunt confecționați în laboratorul dentar. Materialele folosite pentru această procedură pot varia, dar ceramica și compozitul sunt cele mai comune.
 • Ajustări și montaj: După ce dinții ficși sunt gata, aceștia vor fi ajustați și montați în cavitatea orală a pacientului. Medicul stomatolog va verifica dacă se potrivesc corect și dacă funcționează adecvat.
 • Îngrijire și întreținere: După montarea dinților ficși, pacientul trebuie să aibă grijă de aceștia la fel ca de dinții naturali. Acest lucru include o igienă orală adecvată, perierea și folosirea aței dentare regulat, precum și vizite periodice la medicul stomatolog pentru verificări și curățări profesionale.

Beneficiile dinților ficși

Cele mai citite articole

Înlocuirea dinților lipsă cu dinți ficși aduce numeroase beneficii pentru pacienți. Iată câteva dintre ele:

 • Îmbunătățirea esteticii: Dinții ficși sunt proiectați pentru a arăta și a se simți ca dinții naturali, ceea ce îmbunătățește aspectul zâmbetului.
 • Restaurarea funcționalității: Cu ajutorul dinților ficși, pacienții pot mesteca și vorbi în mod normal, ceea ce îmbunătățește calitatea vieții lor.
 • Prevenirea complicațiilor: Înlocuirea dinților lipsă poate preveni complicații ulterioare, cum ar fi alinierea incorectă a dinților vecini sau pierderea osului maxilarului.
 • Durabilitate: Dinții ficși sunt durabili și pot dura mulți ani cu îngrijire adecvată.
 • Confort: Pacienții care aleg să înlocuiască dinții lipsă cu dinți ficși experimentează un confort sporit în viața de zi cu zi.
 • Încredere în sine: Odată cu îmbunătățirea aspectului și funcționalității orale, pacienții câștigă încredere în sine și se simt mai mulțumiți de aspectul lor.

Concluzie

Dinții ficși sunt o opțiune eficientă și estetică pentru înlocuirea dinților naturali lipsă. Acești dinți artificiali au beneficii semnificative în ceea ce privește funcționalitatea și estetica orală, restabilind zâmbetul și calitatea vieții pacienților. 

Cu un plan de tratament adecvat și îngrijire corespunzătoare, dinții ficși pot oferi un zâmbet sănătos și strălucitor pentru mulți ani în viitor. Dacă aveți dinți lipsă și vă interesează opțiunile de înlocuire, consultați un medic stomatolog pentru a discuta mai în detaliu despre beneficiile și procedurile asociate cu dinții ficși.

Cele mai citite articole

digitalarena