Inteligență Artificială Facebook, periculoasă pentru industria pokerului online – așa că nu va fi lansată
O echipă coordonată de Facebook a realizat un experiment pentru a vedea dacă un bot reușește să învingă mai mulți jucători profesioniști de poker. Experimentul a avut succes, dar acest bot nu va fi lansat de Facebook, de teama faptului că industria pokerului online ar putea fi distrusă.
Pokerul este un joc care părea că necesită doar aptitudini și calități umane, imposibil de reprodus în mod artificial. Chiar și așa, un bot de Inteligență Artificială a reușit să înfrunte pentru prima dată mai mulți jucători profesioniști de poker.
La cererea Facebook, o echipă de la Universitatea Carnegie Mellon a folosit o serie de tehnici AI pentru a paria și blufa împotriva a șase jucători, într-un joc de Texas Hold’em No Limit. Cei șase jucători câștigaseră anterior milioane de dolari din poker, iar printre ei s-au aflat și Darren Elias, jucător cu o mulțime de titluri World Poker Tour, dar și Chris „Jesus” Ferguson, care are în palmares nu mai puțin de 6 titluri World Series of Poker.
Astfel, bot-ul denumit Pluribus a jucat 5.000 de mâini împotriva jucătorilor de poker și a câștigat constant mai mult decât rivalii săi. De asemenea, într-un alt test, la care au luat parte 13 jucători, Pluribus a reușit din nou să iasă învingător. Bot-ul a etalat inclusiv strategii speciale precum „donk betting”, a încheiat o rundă cu un „call” și a început-o pe următoarea cu un„bet”. Totodată, el a blufat în mod similar unui jucător profesionist experimentat.
Facebook renunță să mai lanseze bot-ul
Chiar dacă experimentul Facebook a avut succes, Pluribus nu va fi lansat și oficial. Acest lucru se întâmplă de teamă că industria de pokeronline ar putea fi afectată. Cercetătorii se tem că algoritmul ar putea fi folosit în așa fel încât anumiți oameni să-și asigure câștiguri pe baza inteligenței artificiale, iar jocul nu ar mai fi corect nici pentru operatori, nici pentru ceilalți jucători.
„Ar putea fi foarte periculos pentru comunitatea de poker online”, a declarat Noam Brown, cercetător al Facebook și fost student la CMU, care a contribuit la dezvoltarea algoritmului, și unul dintre cei mai apreciați oameni de știință din noua generație.
Jason Les, unul dintre jucătorii profesioniști care s-au confruntat cu Pluribus, a rămas impresionat de calitățile acestuia.
„De obicei îți dai seama unde este slab adversarul tău, dar la el nu am găsit niciun punct slab. Acest bot a fost atât de puternic încât nu am găsit nimic să putem exploata și să ne facem un avantaj”, a afirmat Les.
Totodată, el a dezvăluit că l-a prins pe Pluribus blufând de câteva ori și că a învățat noi trucuri de la el. „Unele din lucrurile pe care le-am văzut la el mi-au deschis mintea asupra modului în care poți juca anumite pot-uri”, a adăugat Les.
Pokerul nu este primul joc în care se face acest gen de experiment. Am mai văzut lucruri asemănătoare la șah și Go, dar acestea sunt jucate în cea mai mare parte de doar doi jucători, iar mișcările adversarilor sunt ceva mai simplu de văzut. În schimb, pokerul se joacă de obicei în mai mulți jucători și multe cărți sunt ascunse. Din acest motiv, experimentul este cu adevărat impresionant.
„Este uimitor. Nu credeam că suntem nici măcar pe aproape să reușim acum un an când am început cu el”, a spus profesorul Tuomas Sandholm de la Carnegie Mellon.
Sandholm a mai avut un experiment similar și în 2017, tot alături de Brown, când a fost dezvoltat un program de AI capabil să joace poker unu-la-unu. Dar realizarea unuia care să joace împotriva a mai mulți adversari a fost cu adevărat o provocare, ceva mult mai complex, încât se credea că e aproape imposibil.
Totuși, cercetătorii au creat anul trecut o tehnică mai eficientă și astfel a luat naștere proiectul Pluribus. Un alt mare avantaj este acela că, spre deosebire de algoritmii anteriori care aveau nevoie de un super-calculator pentru a face față, Pluribus rulează pe un singur server. Realizarea a fost considerată atât de mare încât renumita revistă de știință și tehnologie Science a publicat un amplu material despre acest experiment.
Chiar dacă experimentul celor de la Facebook și Carnegie Mellon nu va fi lansat și oficial, acesta ar putea avea și alte beneficii.
Cercetătorii sunt de părere că aceste tehnici ar putea avea și multe alte utilizări practice în diverse domenii, de la stabilirea prețurilor unor produse, până la direcționarea mașinilor care se conduc singure în traficul aglomerat sau combaterea fraudelor online. De asemenea, inclusiv în industria de apărare ar putea avea un rol important.
Apoi, există posibilitatea ca și anumite jocuri pe calculator să fie dezvoltate ținând cont de acest algoritm, pentru a deveni și mai atractive.