Istoria României a fost o lecție pentru Europa – NATO schimbă totul

Istoria României a fost o lecție pentru Europa – NATO schimbă totul

Fără apărare colectivă, întreaga regiune a Europei Centrale și de Est s-ar putea regăsi din nou în probleme serioase. NATO a schimbat existența geopolitică a României în bine. Promite țării un viitor mai luminos împotriva prădătorilor. Principalul prădător a fost Rusia. Pezența sa a influențat dramatic viața românilor.

În 1940, am cedat forțat aproape o treime din teritoriu. Pentru acesta muriseră cel puțin 250.000 de soldați. Am dat regiunile Basarabia și Bucovina de Nord URSS-ului. Am pierdut și Transilvania de Nord Ungariei. Soldații noștri s-au retras în dezordine. Erau umiliți. Au pierdut fără luptă.

România a fost lipsită de opțiuni

În perioada interbelică a fost neglijată apărarea națională. Astfel, în 1940, armata nu avea nicio putere. Țara deși săracă, rezista. Standardul nostru de viață se apropia de cel al țărilor dezvoltate din Europa Centrală și de Vest. Agricultura și industria petrolieră erau sectoare economice importante. Acestea erau concentrate în jurul orașului Ploiești. Capitala, București, era un oraș cosmopolit cu o viață culturală înfloritoare.

Dar existau slăbiciuni severe, care nu erau complet previzibil

 România a urmat Primul Război Mondial semnând acorduri defensive. Acestea erau Mica Înțelegere cu Iugoslavia și Cehoslovacia. A semnat un alt acord cu Polonia. Se baza mai larg pe Franța și Marea Britanie ca aliați de calibru greu. Dar până în 1940, doi dintre aliații mai mici căzuseră în fața naziștilor și URSS. Franța, de asemenea, fusese eliminată din război. Marea Britanie abia se mai ținea. România devenise o pradă ușoară pentru inamicii săi.

Singură și umilită prin anexări teritoriale, România nu a putut reacționa. Era paralizată de frică și plină de ură.

Lucrurile s-au înrăutățit rapid. Garda de Fier fascistă a lui Ion Antonescu a preluat puterea. Fiind vehement antisemită, au lucrat la persecutarea minorității evreiești a țării. Acest proces începuse cu guvernul anterior. Evreii erau un țap ispășitor ușor pentru dezastrul național. Regimul a făcut eforturi mari pentru a răspândi propaganda. Aceasta lega comunitatea evreiască de bolșevism. Au avut loc mai multe descinderi sângeroase în lunile următoare. Cea mai dură intervenție a dus la uciderea a până la 15.000 de evrei. Ulterior, proprietățile lor au fost jefuite.

România a devenit un aliat al Axei

A avut loc invazia Germaniei Naziste în Uniunea Sovietică. Evreii români au fost primii atacați. Mulți au ajuns în Transnistria, alături de rromi.

Cele mai citite articole

Au avut loc numeroase masacre îngrozitoare de către trupele române și germane. Acestea au fost ajutate de auxiliare locale sau Hiwi. Conform statisticilor, până la finalul confruntării militare au decedat 300.000 de semiți și 13000 de rromi. Acestea în ciuda eforturilor regelui Mihai și ale reginei mamă Elena. Aceasta din urmă ar fi numită ulterior printre Drepții între Națiuni. Antonescu și-a jucat între timp cartea prea departe. A trimis trupele sale dincolo de Nistru în numele germanilor. Armata română a fost aproape anihilată la Stalingrad.

România era ruinată. Populația sa evreiască, în special, fusese măcelărită și jefuită. Armata  profascistă a fost distrusă. Monarhia sa a fost abolită. Noul său stăpân, URSS, era fundamental ostil. Următorii peste 40 de ani au fost teribili. S-a terminat totul cu execuția soților Ceaușescu în 1989 în timpul Revoluției.

Lecțiile învățate?

Pentru România, nu există nicio îndoială. Țara trebuie să fie membră în cele două cele mai mari și mai reușite alianțe occidentale. Acestea sunt NATO și Uniunea Europeană (UE). Le-am aderat în 2004 și 2007.

Ca alte națiuni din regiunea noastră, ale căror suveranități au fost călcate în picioare și care au fost folosite ca monede de schimb, care au fost stânjenite și vasalizate de puterile imperiale, dorim să ne simțim în siguranță. Ne temem de o reînviere a imperialismului rusesc.

Poziția noastră s-ar putea schimba anul acesta. Poți vedea aici ce șanse are Klaus Iohannis la titlul de Secretar General NATO. O astfel de poziție ne-ar avantaja considerabil. Ne-ar consolida locul ca forță strategică în Europa de Est.

Exact de aceea România a aderat la NATO. Ucraina trebuie să fie susținută militar pentru a-și recupera teritoriul suveran. Forțarea Ucrainei să accepte o pace ce implică cedarea terenului ar duce doar la umilire, lupte interne și aproape sigur la o creștere a extremismului politic. De asemenea, ar încuraja Rusia să își urmeze ambițiile imperiale. (Nu în ultimul rând în Moldova, plină de vorbitori de română și de cetățeni români.)

Forțarea mâinii Ucrainei ar fi o eroare istorică. De asemenea, integrarea ei în NATO ar fi un act de înțelepciune.

În această parte a lumii, ne amintim ce poate merge prost. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a preveni o repetare.

Cele mai citite articole

digitalarena