Leadershipul autentic. Cum arată un lider bun

Leadershipul autentic. Cum arată un lider bun

În principiu, leadershipul este o artă. Conducerea unei echipe prin influența exercitată asupra acestora fără a se apela la poziția deținută, dintr-o perspectivă corectă și cu respect față de natura umană, acesta este leadershipul autentic. Din păcate, însă, există foarte mulți manageri care nu cunosc cu adevărat sensul acestui termen. 

De aceea, este important ca aceștia să urmeze cursuri leadership, prin intermediul cărora au posibilitatea atât de a descoperi adevăratul sens al poziției de lider, cât și să își dezvolte abilitățile și aptitudinile de conducere a oamenilor, precum și utilizarea acestora într-un mod corect și eficient. 

Trăsăturile unui lider bun

De obicei, la întrebarea „ce inseamna leadership?”, foarte mulți manageri nu cunosc cu adevărat răspunsul ori nu cunosc toate înțelesurile sale. Astfel ca, un prim pas pentru a descoperi ce înseamnă această noțiune, trebuie să vedem rolul și trăsăturile pe care un lider trebuie să le aibă. 

Un lider are rolul de a îndruma și de a motiva angajații, impunându-se prin calitățile și corectitudinea care ar trebui să îl caracterizeze. De asemenea, el este cel responsabil cu moralul echipei și de atmosfera mediului de lucru, prin încurajări și motivații care să determine angajații să continue când aceștia nu mai văd sensul lucrurilor. Încurajarea diversității în echipă și traiectoria angajaților se află tot în mâinile liderului. 

Prin urmare o definiție a liderului este destul de dificil de conturat deoarece este una complexă, acesta trebuie să se facă plăcut printr-un caracter exemplar, care să îi determine pe angajați să îl urmeze fără scepticism. Nu orice manager este și lider, această calitate nu este inclusă în funcția deținută, ci este un comportament în sine, care poate fi total independent de orice funcție.

3 variante pentru un leadership autentic

1. Oamenii să fie conduși fără a se folosi de funcția deținută

Cele mai citite articole

Această metodă de leadership se referă la conducerea oamenilor prin influența exercitată asupra lor, nu prin poziția deținută în companie. Aceasta înseamnă că lideru are abilitatea de a conduce o echipă și de a-i determina pe membrii acesteia să se implice fără a apela la puterea pe care o are. 

Cea mai simplă metodă de a afla dacă sau cine este, cu adevărat un lider, este observarea reacțiilor oamenilor la cerințele sau ideile persoanei respective. Dacă oamenii îl urmează fără nici o obligație, atunci acesta este un lider. 

2. Leadershipul este format atât din lider, cât și din echipa sa

Leadershipul reprezintă forma de conducere care unește cele două componente importante, echipa și liderul, o componentă neputând să existe una fără cealaltă. Un lider nu există fără o echipă, iar o echipă fără în lider reprezintă doar un grup de oameni care nu au un țel comun sau o cultură organizațională.

3. Leadershipul = managementul energiei echipei

Echipa reprezintă sursa de energie a unui business, pe care liderul trebuie să o managerieze într-un mod eficient. Gestionarea fiecărui membru, în funcție de energia pe care o are, reprezintă o calitate importantă, pe care un lider trebuie să o dețină.  

Cele mai citite articole

digitalarena