Lucrările de vară specifice viticulturii

Lucrările de vară specifice viticulturii

Ca în orice alt sector de activitate al agriculturii, şi în cazul viticulturii există anumite lucrări care se fac în funcţie de anotimp. În ceea ce priveşte lucrările de vară pentru viţa de vie, cunoscute şi sub denumirea de lucrări în verde, acestea au rolul de întreţinere a vegetaţiei şi a solului pentru a crea condiţiile favorabile obţinerii unor struguri sănătoşi şi cu o concentraţie cât mai mare de zahăr. 

Prin urmare lucrările care ar trebui efectuate în anotimpul cald, mai exact în luna iunie, sunt următoarele:

  1. Tratamentele fitosanitare

În luna iunie, viticultorii trebuie să continue aplicarea tratamentelor fitosanitare, care au rolul de a proteja cultura de vită de vie împotriva celor mai frecvente boli: mana, făinarea. De asemenea, tot în această perioadă ar trebui să înceapă şi tratamentele putregaiului cenuşiu.  

Aspectul de care viticultorii trebuie să ţină cont este că tratamentele împotriva bolilor comune este indicat să fie date înainte de înflorirea viţei de vie, în timp ce tratamentul împotriva putregaiului este recomandat să fie aplicat după înflorire şi efectuarea legării. 

2. A doua legare a lăstarilor 

Specifică plantelor bine dezvoltate, a doua legare a lăstarilor este importantă deoarece aceştia se pot apleca şi chiar rupe din cauza propriei greutăţi. În plus, planta poate rămâne fără spaţiu pentru a respira şi a se dezvolta, devenind astfel mai vulnerabilă la boli. Legarea poate fi realizată cu ajutorul firelor elastice din PVC care au rolul de a evita strangularea lăstarilor.

3. Plivitul lăstarilor 

Cele mai citite articole

Această lucrare viticolă se referă la înlăturarea lăstarilor crescuţi din muguri de lemn vechi, din port-altoi sau din coardele lăsate pentru rod. Viticultorii încep această activitate, de obicei, spre sfârşitul lunii mai şi o continuă şi pe parcursul lunii iunie.

În plus, aceştia pot efectua plivitul cu mâna, presând cu degetul mare baza lăstarului nedorit şi îndepărtarea acestuia de la locul de inserţie. Această lucrare are rolul de a redistribui resursele solului către lăstarii sănătoşi şi roditori. 

4. Copilitul 

Lucrarea de copilit constă în scurtarea sau chiar eliminarea lăstarilor care nu au rod, crescuţi de la baza tulpinei viţei de vie. Pentru realizarea acestei lucrări sunt necesare unelte speciale, ca de exemplu foarfeca de vie profesională.

Când lăstarii sunt scurtaţi, retezarea ar trebui făcută până la 4 sau 5 frunze, partea rămasă având o contribuţie importantă la hrănirea şi diferenţierea mugurilor de iarnă. Perioada în care este recomandat să se efectueze este odată cu a doua sau a treia legare a lăstarilor. 

În cazul retezării definitive a lăstarilor, resturile vegetale rămase pot fi introduse într-un tocător lemn care are rolul de a mărunţi aceste resturi, oferind agricultorilor posibilitatea de a le transforma în compost sau combustibil natural. 

5. Copcitul (la plantaţiile tinere)

Copcitul este o lucrare specifică culturilor viticole tinere, care se realizează, de obicei, la sfârşitul lunii iunie şi care are rolul de a fortifica planta. Aceasta constă în desfacerea muşuroiului care acoperă rădăcina plantei şi scoaterea la vedere, prin intermediul unei copci, a punctului de altoire. Următorul pas este îndepărtarea rădăcinii altoiului şi acoperirea copcii cu pământ.

Cele mai citite articole

digitalarena