Noi dovezi în sprijinul ideii că pe Marte a existat apă, descoperite de NASA

Noi dovezi în sprijinul ideii că pe Marte a existat apă, descoperite de NASA

Agenţia Spaţială Americană (NASA) a anunţat că s-au descoperit pe Marte zone cu concentraţii mari de bioxid de siliciu, o dovadă nouă care vine în sprijinul ideii că planeta roşie a fost acoperită în trecut cu importante cantităţi de apă, informează AFP. iii”O mostră de sol marţian analizată de robotul Spirit al NASA este atât de bogată în bioxid de siliciu încât aceasta ar putea fi dovada cea mai solidă la ora actuală că Marte a fost în trecut mult mai umed decât în prezentiii”, a indicat Jet Propulsion Laboratory (JPL), filială a agenţiei cu sediul în Pasadena, California. Mostra are o concentraţie de bioxid de siliciu de 90%.

„Procesul care ar fi putut produce o asemenea concentraţie de siliciu necesită prezenţa apeiiii”, a precizat NASA. Spirit şi Opportunity, doi roboţi geologici, şi-au început misiunea pe Marte la începutul anului 2004 şi, deşi termenul lor de valabilitate a expirat, încă funcţioneazăla capacitate maximă.

Cele mai citite articole

Roboţii au descoperit pe parcursul misiunii lor mai mulţi indici ai prezenţei apei pe Marte, printre care şi roci cristalizate. În martie, specialiştii au făcut public faptul că sonda europeană Mars Express a descoperit mari cantităţi de gheaţă sub polul sud al planetei roşii. Majoritatea cercetătorilor sunt de părere că Marte, care s-a format în acelaşi mod ca şi Pământul în urmă cu 4,6 miliarde de ani, a fost o planetă foarte umedă într-o anumită perioadă din trecutul său. Recent, o sondă a agenţiei spaţiale americane a transmis fotografii care indică apariţia, în ultimii ani, a unor mici cursuri de apă într-unul din craterele de pe Marte. Acest fenomen ar putea fi un indiciu că mai există apă sub formă lichidă pe planetă, dar această teză face obiectul unei dezbateri în lumea ştiinţifică.

Cele mai citite articole

digitalarena