Psihoterapia de cuplu – când este necesară şi ce efecte are?

Psihoterapia de cuplu – când este necesară şi ce efecte are?

Diferiţi oameni implicaţi în relaţii de cuplu apelează la ajutorul unui pentru a rezolva situaţia dificilă în care se afla cu partenerul sau partenera de viaţă. Psihoterapia de cuplu diferă de cea individuală pentru că specialistul nu este axat pe experienţele individuale ale partenerilor, ci pe experienţele de cuplu şi pe comunicarea în relaţie. Un psihoterapeut bun este persoana cu care ambii parteneri pot vorbi cu lejeritate, căreia îi spun problemele şi care îi ajută să schimbe lucrurile în relaţie. Pentru rezultate bune, este necesar ca ambii parteneri să fie prezenţi la şedinţele de terapie. 

Cui se adresează psihoterapia de cuplu?

Pentru că relaţiile de cuplu sunt foarte complexe şi fiecare aduce propriile experienţe, complexe, aşteptări şi sentimente pozitive sau mai puţin pozitive, unele se pot dovedi reale dezamăgiri, în timp ce altele, cu puţin ajutor din partea unui psihoterapeut, se pot transforma în relaţii de viaţă.

Cele mai des întâlnite cauze de probleme în cuplu sunt comunicarea defectuoasă, incompatibilitatea, tulburările psihologice, dependența de alcool sau de jocuri de noroc, violenţa domestică, depresia, anxietatea şi chiar alte probleme mai grave. Psihoterapia de cuplu se adresează persoanelor care au suficientă conştiinţa de sine astfel încât și conştientizeze că au nevoie de ajutor. Terapia ajuta persoanele implicate în relaţii să înveţe tehnicile şi instrumentele necesare pentru a avea o relaţie plină de satisfacţii şi o calitate mai bună a vieţii.

Cele mai citite articole

Este foarte importantă conştientizarea cauzelor problemelor într-o relaţie şi căutarea unui ajutor i acest sens pentru a le elimina, ceea ce duce nu numai la îmbunătăţirea vieţii în doi, ci şi la dobândirea unor aptitudini necesare evitării problemelor viitoare.  Pe de altă parte, în unele cupluri, împăcarea nu se va dovedi mereu cea mai bună soluţie. Succesul unei terapii poate să însemne şi destrămarea cuplului. 

Concret, cel mai important obiectiv al psihoterapiei de cuplu este reprezentat de restabilirea comunicării în cuplu. Cei doi parteneri obţin o conştientizare a realităţii, ce aduce cu sine şi schimbări de sentimente, precum şi comportament în cadrul relaţiei. Dacă după multiple şedinţe de terapie între cei doi parteneri au loc aceleaşi certuri neproductive, înseamnă că terapia nu are efectul scontat şi este cazul să se schimbe abordarea sau psihologul.

Ce se întâmplă în şedinţele de psihoterapie de cuplu?

În cadrul şedinţelor de psihoterapie de cuplu care durează câteva zeci de minute, de cele mai multe ori o oră şi au loc săptămânal, în cabinetul terapeutului sau mai nou, online, în faţa computerului, terapeutul aduna informaţii despre trecutul partenerilor, despre cauzele neînţelegerilor dintre aceştia, dar se cauta şi stabilirea unei relaţii cu psihoterapeutul, astfel încât cuplul să se simtă confortabil şi să discute orice.

De asemenea, de-a lungul terapiei de cuplu, au loc momente de rememorare a amintirilor dureroase, a frustrărilor şi evaluarea sentimentelor reprimate. Eficacitatea tratamentului se remarcă prin îmbunătățirea stării de spirit generală şi creşterea sentimentului de apropiere faţă de partener.

Cele mai citite articole

digitalarena