Riști să nu-ți plătești rata la credit la termen? De ce să plătești la timp!

Riști să nu-ți plătești rata la credit la termen? De ce să plătești la timp!

Împrumutul inf sau bancar se obține în mod diferențiat, dar implică aceleași riscuri în cazul în care nu plătești la timp. Se poate întâmpla ca motivația ta să fie una obiectivă, de genul scăderii salariale, a intrării în șomaj sau o situație medicală care te pune în imposibilitatea de a mai lucra pe o perioadă determinată.

Desigur, se poate ca motivul tău să fie unul subiectiv, în sensul că ți se pare că rata este prea mare, dobânda nu este justificată sau că puteai obține un împrumut mai avantajos. Obiectiv sau subiectiv, nici un motiv nu este întemeiat pentru a nu-ți plăti rata la credit. Mai ales că la nivel de consecințe, acestea pot fi destul de neplăcute.

Ce ți se poate întâmpla dacă nu plătești împrumutul la termen?

În momentul în care ai întârziat la plata ratei la credit vei primi o notificare de înștiințare despre acest lucru. Este primul semnal că trebuie să găsești o soluție de rezolvare a situației. Calea amiabilă este cea mai bună modalitate de a liniști lucrurile, eventual poți cere o extindere a termenului de plată pentru câteva zile. În cazul în care nu vei plăti și nici nu vei veni în întâmpinarea creditorului, atunci o să ți se aplice penalizări.

Acestea sunt calculate pe ziua de întârziere, iar creditorul poate aplica și alte penalități, în funcție de contractul pe care l-ai semnat. Ignorarea notificărilor va crește valoarea de plată, iar după 30 de zile, creditorul este îndreptățit să ceară înscrierea ta ca rău-platnic la Biroul de Credit. Din acest moment, 4 ani de zile nu mai poți contracta împrumuturi bancare, iar la creditele ifn vei avea nevoie de co-debitor, garant sau garanții.

Cele mai citite articole

În următoarele 60 de zile (după 3 luni calendaristice), cazul tău poate ajunge în instanță. Un verdict favorabil pentru creditor (și, în general, instanța se pronunță în favoarea acestuia) și te vei afla în situația de a fi executat silit. Poprire pe contul de salariu și pe alte venituri, iar în cazul în care debitul este prea mare pentru a fi acoperit prin această metodă, atunci bunurile tale vor fi executate până la compensarea sumei.

Se poate ajunge, în anumite situații, să plătești atât de mult pentru un împrumut mic, încât să regreți amarnic că nu ai plătit la timp. Evită o astfel de situație și aleg-ți cu mare atenție atât creditorul, cât și suma pe care o împrumuți, precum și condițiile în care împrumuți banii.

Soluții pentru a scăpa de riscurile neachitării la timp a creditului

 În cazul în care te afli într-o situație neplăcută, nu ezita să ceri ajutorul creditorului. Încearcă o reeșalonare a datoriei, o discuție de rezolvare pe cale amiabilă a cazului tău, fără plata penalităților sau cu penalizări mai mici. Alege calea care să nu te aducă în situația de a fi înscris în Biroul de Credit. Este esențial să îți păstrezi bonitatea financiară, de aceea, înainte de a contracta un credit, indiferent de suma împrumutată, asigură-te că o poți rambursa.

Ia în calcul chiar și astfel de situații, pentru că viața este imprevizibilă, iar tu trebuie să ai pregătit un plan pentru orice situație de acest gen. Împrumută mereu responsabil, pentru a te bucura de independență și bunăstare financiară toată viața!

Sursă: atebank.ro

Cele mai citite articole

digitalarena