Sfaturi de îngrijire pentru pielea cu nevoi speciale

Sfaturi de îngrijire pentru pielea cu nevoi speciale

Nu este ușor să îngrijești pielea problematică. Vorbim despre piele cu nevoi speciale atunci când aceasta este acneică, sensibilă sau prezintă diferite afecțiuni (cum ar fi dermatită atopică sau psoriazis). Obiceiurile sau produsele de îngrijire nepotrivite pot duce la manifestări dermatologice neplăcute. În schimb, o rutină adecvată de îngrijire te va ajuta să gestionezi cu succes problemele cutanate. Este nevoie și de consult dermatologic pentru un tratament adecvat. Află cele mai utile sfaturi pentru o piele sănătoasă. 

Urmează tratamentul recomandat de dermatolog

Dacă suferi de o afecțiune cutanată, este important să te adresezi medicului dermatolog pentru tratament. Medicul îți poate spune ce produse de îngrijire să eviți sau pe care să le utilizezi, în funcție de afecțiunea ta. De asemenea, îi poți cere sfatul cu privire la remediile naturiste pentru afecțiunile cutanate, pentru a afla ce produs ți se potrivește. 

Folosește produse dermatocosmetice

Când vine vorba de piele cu nevoi speciale, cu siguranță trebuie să schimbi produsele cosmetice obișnuite cu cele dermatocosmetice. Acestea din urmă se găsesc în farmacii, fiind formule special concepute pentru diferite probleme ale pielii. Sunt hipoalergenice și nu conțin substanțe chimice agresive. Inclusiv produsele de make-up, cum ar fi fondul de ten, trebuie să fie dermatocosmetice. 

Evită săpunurile dure

Inclusiv gelul de duș/săpunul trebuie schimbat cu unul dermatocosmetic. Săpunurile obișnuite conțin ingrediente ce agresează bariera hidrolipidică a pielii și favorizează agravarea leziunilor. 

Evită exfolierea excesivă

Exfolierea de 2-3 ori pe săptămână este utilă pentru a îndepărta celulele moarte și pentru a stimula regenerarea pielii. Totuși, exfolierea excesivă poate agrava afecțiunile cutanate și predispune la deshidratare. Este important să utilizezi un exfoliant pentru piele sensibilă. 

Fă duș cu apă caldă

Dușurile prelungite cu apă fierbinte nu numai că deteriorează bariera cutanată, însă favorizează și exacerbarea afecțiunilor pielii. Limitează dușurile la 5-10 minute și folosește apă caldă, nu fierbinte. 

Usucă-ți pielea prin tamponare

Cele mai citite articole

Pielea sensibilă nu se usucă prin frecare cu prosopul, pentru a nu o agresa. În schimb, aceasta se tamponează ușor, folosind un prosop delicat din bumbac.

Hidratează-ți pielea

Imediat după duș pielea trebuie hidratată folosind o cremă non-comedogenică dermatocosmetică. În cazul persoanelor cu dermatită atopică, este indicat să se aplice cremă de mai multe ori pe zi. 

Folosește protecție solară

Radiațiile ultraviolete afectează orice tip de piele. Este important să o protejezi evitând expunerea excesivă la soare. În plus, folosește protecție solară cu SPF de minim 30 pe ten și corp, de fiecare dată când ieși din casă. Pentru pielea sensibilă sau cu probleme, se recomandă o protecție solară cu filtru mineral, dermatocosmetică – cu oxid de zinc sau dioxid de titan. 

Limitează numărul de produse utilizate

Pentru a nu încărca excesiv pielea cu ingrediente ce pot cauza reacții cutanate, este indicat să limitezi rutina de îngrijire a tenului la cât mai puține produse. Cea mai simplă și eficientă rutină este cea compusă din cleanser, moisturizer (cremă hidratantă) și cremă de protecție solară.  

Testează produsele noi

Orice produs nou introdus în rutina de îngrijire trebuie testat pe piele înainte. În acest mod, vei afla cum reacționează pielea ta la ingredientele din compoziție. 

Prin urmare, pielea cu nevoi speciale necesită o îngrijire deosebită, adaptată problemelor cutanate, iar recomandările dermatologului sunt esențiale. 

Cele mai citite articole

digitalarena