Turnul din Pisa – istoric și informații mai puțin cunoscute. Motive pentru a vizita turnul înclinat

Turnul din Pisa – istoric și informații mai puțin cunoscute. Motive pentru a vizita turnul înclinat

Turnul din Pisa, cunoscut în întreaga lume pentru celebra sa înclinare, este un emblematic edificiu situat în Piața dei Miracoli din Pisa, Italia. Cu o istorie bogată care se întinde pe mai multe secole, turnul reprezintă una dintre cele mai iconice capodopere arhitecturale din lume. Inițial conceput ca un clopotniță pentru catedrala adiacentă, turnul și-a câștigat notorietatea datorită înclinării sale spectaculoase, rezultată din instabilitatea solului în zona în care a fost construit. Această înclinare unică, împreună cu designul său elegant de stil romanic și gotic, atrage anual milioane de turiști din toate colțurile lumii, transformând Turnul din Pisa într-un simbol recunoscut global al ingeniozității umane și al perseverenței în fața dificultăților structurale.

Despre turnul din Pisa

Turnul din Pisa, cunoscut oficial sub numele de „Campanile della Cattedrale di Pisa”, este unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Italia și din întreaga lume. Aici sunt câteva informații generale despre Turnul din Pisa, împreună cu o listă de detalii relevante:

 • Localizare: Pisa, Italia.
 • Construcție: Construcția turnului a început în 1173 și a durat aproximativ 199 de ani.
 • Scopul inițial: Turnul a fost construit ca o clopotniță pentru Catedrala Pisa.
 • Arhitectură: Stilul arhitectural predominant este o combinație între romanic și gotic.
 • Materiale: Turnul este construit din marmură albă și gri.
 • Înclinare: Înclinarea turnului a început să devină evidentă pe măsură ce construcția avansa, datorită instabilității solului.
 • Cauza înclinării: Solul argilos în care turnul a fost construit a cedat sub greutatea structurii.
 • Înălțime: Turnul are o înălțime de aproximativ 56 de metri.
 • Număr de etaje: Turnul are șapte etaje.
 • Gradul de înclinare: Înclinarea turnului variază, dar în partea de sus, vârful se află cu aproximativ 5,5 metri în afara centrului său vertical.
 • Restaurări: De-a lungul anilor, au fost realizate mai multe lucrări de stabilizare și restaurare pentru a preveni prăbușirea turnului.
 • Impact cultural: Turnul din Pisa este un simbol al perseverenței umane și al ingeniozității arhitecturale.
 • Atracții turistice: În afară de turn, Piața dei Miracoli găzduiește și alte monumente importante, precum Catedrala Pisa și Baptisteryul.
 • Turism: Turnul din Pisa primește milioane de turiști în fiecare an, datorită faimei sale internaționale.

Turnul din Pisa – istorie

Istoria Turnului din Pisa este una fascinantă, întinzându-se pe mai multe secole și fiind marcată de construcție, înclinare, intervenții de stabilizare și restaurare. Iată o prezentare succintă a evoluției sale:

 • Construcția inițială (1173-1178): Turnul a fost conceput inițial ca o parte a ansamblului catedralei din Pisa, fiind destinat să servească drept clopotniță. Lucrările au început în 1173 și au fost încununate cu primele trei etaje. În timpul construcției, s-a constatat că solul instabil din zonă începea să cedeze sub greutatea turnului.
 • Pauză și continuarea lucrărilor (1272-1372): Lucrările la turn au fost întrerupte pentru aproape un secol din cauza războaielor și a problemelor financiare. În 1272, construcția a fost reluată sub îndrumarea arhitectului Giovanni di Simone. Noile etaje au fost adăugate, dar înclinarea a devenit tot mai evidentă pe măsură ce construcția avansa.
 • Intervenții de stabilizare (secolul al XVIII-lea): În secolul al XVIII-lea, s-au întreprins câteva încercări de a corecta înclinarea prin adăugarea de contragreutăți și consolidarea structurii. Aceste încercări au avut puțin succes și au fost întrerupte din cauza intervențiilor externe, precum războaiele.
 • Restaurări și măsuri de conservare (secolul al XIX-lea și ulterior): În secolul al XIX-lea, turnul a fost închis publicului din motive de siguranță. În 1990, înclinarea sa a fost atât de periculoasă încât a fost luată decizia de a-l închide în totalitate pentru lucrări de stabilizare ample. Au fost îndepărtate peste 38 de metri cubi de sol sub turn pentru a-i reduce înclinarea și a preveni prăbușirea.
 • Situația actuală: În prezent, Turnul din Pisa rămâne în picioare și este accesibil publicului. Lucrările de conservare și de întreținere continuă pentru a asigura stabilitatea și integritatea structurii. Deși înclinarea sa este încă evidentă, măsurile luate au redus considerabil riscul de prăbușire.

Turnul din Pisa – Arhitectură

Turnul din Pisa - Arhitectură

Sursa foto

Arhitectura Turnului din Pisa reprezintă o îmbinare impresionantă între stilurile romanic și gotic, cu elemente decorative rafinate și o estetică unică. Iată o prezentare a caracteristicilor arhitecturale ale turnului:

 • Stilul romanic-gotic: Turnul din Pisa a fost conceput inițial în stilul romanic, care era predominant în acea perioadă. De-a lungul timpului, pe măsură ce lucrările au continuat și stilurile arhitecturale au evoluat, elemente gotice au fost integrate în designul său.
 • Designul general: Turnul are o structură octogonală și este alcătuit din șapte etaje distincte. Fiecare etaj prezintă elemente arhitecturale specifice, cum ar fi arcuri semicirculare în stil romanic și arcuri ogivale în stil gotic.
 • Decorațiuni sculptate: Părțile exterioare ale turnului sunt decorate cu o varietate de elemente sculptate, inclusiv coloane, frize și detalii ornamentale. Aceste decorațiuni subliniază abilitățile meșteșugarilor și exprimă stilul artistic al vremii.
 • Ferestre: Fiecare etaj are ferestre mici, care variază în număr și formă în funcție de nivel. Ferestrele sunt decorate cu arce și ornamente specifice stilului arhitectural.
 • Loggii (galerii deschise): Printre caracteristicile distincte ale turnului se numără loggiile sau galeriile deschise situate pe laturile superioare ale fiecărui etaj. Aceste loggii adaugă un element de eleganță și oferă o perspectivă panoramică asupra orașului și împrejurimilor.
 • Înclinarea distinctivă: Înclinarea turnului nu este doar o curiozitate, ci afectează și aspectul său arhitectural. Înclinarea se observă cel mai clar în partea superioară a turnului, unde nivelurile deviază vizibil de la orizontală.
 • Materiale de construcție: Turnul este construit în principal din marmură albă și gri, care conferă clădirii o prezență impresionantă și o calitate estetică deosebită.
 • Estetica duală: Datorită construcției extinse și a perioadelor diferite de construcție, turnul prezintă o estetică duală, cu influențe romane și gotice distincte, formând astfel un amestec armonios de stiluri.

Turnul din Pisa în cel de-al doilea răsboi mondial

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Turnul din Pisa a fost într-un pericol iminent din cauza conflictului armat și a evenimentelor care au avut loc în Italia. Aici sunt câteva detalii despre cum a fost afectat Turnul din Pisa în timpul războiului:

 • Protecția operelor de artă: În perioada războiului, multe opere de artă și monumente valoroase din Italia, inclusiv Turnul din Pisa, au fost puse sub măsuri de protecție pentru a preveni deteriorarea sau distrugerea în urma bombardamentelor și a luptelor. În 1940, obiectele de artă au fost evacuate din Pisa pentru a le proteja de riscuri.
 • Evacuarea locuitorilor: O mare parte a populației locale din Pisa a fost evacuată în timpul războiului pentru a evita rănile și pierderile în timpul luptelor. Acest lucru a dus la reducerea riscului pentru populație, dar și pentru clădiri, inclusiv pentru Turnul din Pisa.
 • Înclinarea în timpul războiului: Înclinația Turnului din Pisa a continuat să se adâncească și să se înrăutățească în timpul războiului. În ciuda perioadei de incertitudine și conflict, inovativele metode de intervenție și stabilizare pentru a preveni prăbușirea au fost dezvoltate și implementate.
 • Minarea podurilor și monumentelor: În unele zone ale Italiei, poduri și monumente au fost minate sau distruse pentru a împiedica avansul trupelor inamice. Cu toate acestea, Turnul din Pisa nu a fost minat sau distrus deoarece autoritățile au depus eforturi pentru protejarea acestuia.
 • Distrugeri limitate: În general, Turnul din Pisa a scăpat de distrugeri majore în timpul războiului. Chiar dacă Italia a fost teatrul unor lupte intense și distrugeri în timpul conflictului, Turnul din Pisa a rămas în picioare și nu a fost afectat semnificativ.

Musolini a vrut să repare turnul din Pisa

Benito Mussolini, liderul fascist al Italiei în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a manifestat interes pentru repararea și conservarea Turnului din Pisa. În timpul domniei sale, între anii 1922 și 1943, Mussolini a avut un interes puternic pentru promovarea patrimoniului cultural și arhitectural al Italiei ca parte a propagandei sale politice.

Cele mai citite articole

În contextul în care Turnul din Pisa a fost înclinat și necesita măsuri de stabilizare pentru a preveni prăbușirea, Mussolini și guvernul său au sprijinit eforturile de conservare și de restaurare. În anii 1930, au fost întreprinse lucrări majore de conservare și stabilizare, în cadrul cărora a fost îndepărtată o cantitate semnificativă de sol de sub fundație pentru a reduce înclinarea și pentru a preveni prăbușirea.

Mussolini a văzut în Turnul din Pisa un simbol puternic al măreției și gloriei italiene, iar conservarea și repararea acestuia au servit ca elemente de propagandă pentru regimul său. Cu toate acestea, este important să menționăm că acest interes al lui Mussolini nu a fost neapărat motivat de dragostea pentru patrimoniul cultural, ci mai degrabă de dorința de a-și promova regimul și imaginea personală.

Astăzi, Turnul din Pisa rămâne un simbol al Italiei și al patrimoniului cultural mondial, atrăgând turiști din întreaga lume datorită înclinării sale și a istoriei bogate.

Alte obiective turistice de lângă turnul din Pisa

Alte obiective turistice de lângă turnul din Pisa

Sursa foto

Piața dei Miracoli (Piazza dei Miracoli), unde se află Turnul din Pisa, este o zonă care găzduiește și alte obiective turistice remarcabile. Aici sunt câteva dintre ele:

 • Catedrala din Pisa (Cattedrale di Santa Maria Assunta): Catedrala este un edificiu impresionant, construit în stil romanic, situat în apropierea Turnului din Pisa. Ea prezintă o arhitectură magnifică, cu fațade decorate și detalii sculptate elaborate. Interiorul său este la fel de impunător, cu arcade, coloane și fresce impresionante.
 • Baptisteriul din Pisa (Battistero di San Giovanni): Baptisteriul este un alt monument important din Piața dei Miracoli. Acest edificiu circular impresionant este construit în stil romanic și are o acustică remarcabilă. Partea de sus a baptisteryului este dominată de o cupolă impunătoare.
 • Cimitirul Camposanto Monumentale: Acest cimitir monumental este situat în apropiere și este un loc de odihnă finală pentru mulți locuitori ai Pisei. Construit în stil romanic, cimitirul este cunoscut pentru cloister-ul său central și pentru colecția sa de fresce medievale și renascentiste.
 • Muzeul de Artă Sinadală (Museo dell’Opera del Duomo): Acest muzeu găzduiește o colecție impresionantă de lucrări de artă și artefacte provenind din Catedrala Pisa, baptistery și cimitir. Printre exponate se numără sculpturi, mozaicuri, vitralii și alte opere de artă.
 • Palazzo dell’Opera: Acest palat este sediul muzeului și adăpostește birourile dedicate conservării și restaurării patrimoniului cultural din Pisa. În interiorul palatului puteți găsi expoziții și informații despre istoria și lucrările de artă din zonă.

De ce echipament ai nevoie pentru a vizita turnul din Pisa?

Pentru a vizita Turnul din Pisa și împrejurimile sale, nu este necesar un echipament special sau complex. Totuși, există câteva lucruri pe care ar fi bine să le ai în vedere pentru o vizită confortabilă și plăcută:

 • Încălțăminte confortabilă: Deoarece vei explora zona care include Piața dei Miracoli și poate implica plimbări pe suprafețe neregulate, este important să porți încălțăminte confortabilă și potrivită pentru mers pe jos.
 • Haine adecvate: Îmbracă-te în haine potrivite pentru condițiile meteo din ziua vizitei tale. Dacă vizitezi într-o zi însorită, protejează-te de soare cu ochelari de soare, pălării sau umbrele. Dacă este mai rece sau există șanse de ploaie, asigură-te că ai un jachetă sau un impermeabil la îndemână.
 • Apă și gustări: În timp ce vizitezi zona, poate fi o idee bună să ai apă și câteva gustări pentru a te menține hidratat și energizat, mai ales dacă planifici să petreci mai mult timp în Pisa.
 • Bani și documente de identitate: Ai la tine bani în moneda locală pentru cheltuieli mici sau pentru bilete de intrare, dacă este necesar. De asemenea, poartă cu tine documentele de identitate și orice documente necesare pentru a intra în clădirile sau atracțiile turistice.
 • Hartă sau ghid turistic: O hartă a zonei sau un ghid turistic poate fi util pentru a te orienta și pentru a afla mai multe despre obiectivele turistice și istoria locului.
 • Bilete: Dacă intenționezi să urci în Turnul din Pisa sau să vizitezi alte atracții, asigură-te că ai biletele necesare. În mod obișnuit, biletele pot fi achiziționate în prealabil sau la fața locului.
 • Aparat foto: Desigur, nu vrei să ratezi oportunitatea de a face fotografii cu celebrul Turn din Pisa. Deci, asigură-te că ai la tine aparatul foto sau telefonul mobil pentru a captura aceste momente.

Turnul din pisa – povești și legende

 • Legendele despre înclinare: Există numeroase legende care încearcă să explice înclinarea Turnului din Pisa. Una dintre ele spune că înclinarea a fost cauzată de un constructor care a adormit sub turn, iar construcția a continuat în timp ce el dormea. O altă legendă sugerează că înclinarea a fost un act de sabotaj al dușmanilor din oraș, care au vrut să răstoarne turnul.
 • Ezochieli și legătura biblică: Una dintre poveștile populare sugerează că Turnul din Pisa ar avea o legătură cu Ezochiel, un personaj biblic. Conform acestei legende, Ezochiel ar fi murit și ar fi fost îngropat sub turn, ceea ce ar explica înclinarea sa. Totuși, această legătură nu are baze istorice sau biblice.
 • Galileo Galilei și demonstrarea gravitației: O altă legendă populară spune că Galileo Galilei a folosit Turnul din Pisa pentru a demonstra că toate obiectele cad cu aceeași viteză în absența rezistenței aerului. Cu toate acestea, această poveste este mai degrabă o ficțiune și nu are dovezi solide.
 • Legătura cu Leaning Tower of Burger: Într-un ton mai ușor, există o povește contemporană care susține că Turnul din Pisa a fost de fapt inspirat de un fast-food numit „Leaning Tower of Burger”, unde turnul nu este doar înclinat, ci și făcut din burgeri empilezați.
 • Dragostea și înclinația: Într-o notă romantică, se spune că un tânăr îndrăgostit și-a înclinat turnul în încercarea de a-și impresiona iubita. Această poveste adaugă un element de romantism și umor în mitologia legată de turn.

Curiozități despre turnul din Pisa

Curiozități despre turnul din Pisa

Sursa foto

 • Înclinarea schimbătoare: Înclinarea Turnului din Pisa s-a schimbat de-a lungul anilor. Datorită lucrărilor de stabilizare, întreprinse în secolul al XX-lea, înclinarea sa a fost redusă cu aproximativ 44 de centimetri.
 • Erori în construcție: Inițial, construcția turnului a fost îngreunată de erori de calcul în proiectarea fundației. Fundația s-a scufundat în solul moale într-o manieră neregulată, determinând înclinarea.
 • Pierderi în timpul războiului: În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Turnul din Pisa a suferit pierderi. Bucăți de marmură de pe etajul superior au fost deteriorate în timpul bombardamentelor.
 • Prima etapă s-a construit înclinată: Constructorii s-au confruntat cu dificultăți în timpul construcției turnului. După finalizarea primelor trei etaje, au realizat că turnul se înclinase. Ei au ales să continue construcția cu înclinarea deja existentă.
 • Legendele mâinilor și urechilor tăiate: Una dintre legende spune că arhitectul principal al turnului, Bonanno Pisano, și-a tăiat mâna pentru a se asigura că nu va crea o altă capodoperă similară în viitor. O altă poveste spune că sculptorul sculpturilor pentru catedrală și baptistery și-a tăiat urechile pentru a evita să creeze lucrări mai bune în viitor.
 • Măsurători cu laser: În anii recenți, au fost realizate măsurători precise cu laser pentru a monitoriza înclinarea Turnului din Pisa. Aceste măsurători periodice ajută la monitorizarea stării structurii și la luarea deciziilor adecvate pentru întreținere.
 • Închidere temporară: În 1990, din cauza înclinării periculoase, Turnul din Pisa a fost închis pentru public pentru a permite efectuarea unor lucrări de stabilizare care să împiedice prăbușirea sa.
 • Turnul este înclinat și spre nord: Datorită înclinării sale spre nord-vest, vârful Turnului din Pisa este efectiv înclinat și spre nord.

De ce să vizitezi Turnul din Pisa?

 • Arhitectura unică: Turnul din Pisa este un exemplu remarcabil al arhitecturii romane și gotice, cu detalii sculptate și elemente decorative impresionante. Forma sa distinctivă și înclinată îl face recunoscut în întreaga lume.
 • Istorie și moștenire culturală: Turnul are o istorie lungă și fascinantă, întinsă pe mai multe secole. Este parte a unui ansamblu istoric și religios care include catedrala, baptisteryul și cimitirul, toate contribuind la bogata moștenire culturală a zonei.
 • Inclinația unică: Inclinația Turnului din Pisa este un fenomen care nu poate fi întâlnit oriunde altundeva. Aceasta adaugă o notă de curiozitate și incredibilitate, atrăgând turiști din întreaga lume.
 • Fotografii memorabile: Vizita la Turnul din Pisa oferă ocazia de a face fotografii unice și amuzante, cum ar fi cele în care „ții” sau „susții” turnul în poziția corectă, ceea ce devine adesea un moment distractiv pentru turiști.
 • Perspectiva panoramica: Dacă alegi să urci în Turnul din Pisa, vei fi răsplătit cu o vedere panoramică impresionantă asupra orașului și împrejurimilor, oferind o experiență inedită.
 • Simbolism universal: Turnul din Pisa este un simbol recunoscut pe plan mondial, reprezentând perseverența și capacitatea umană de a crea și de a depăși provocări arhitecturale.
 • Oportunitatea de a explora istoria: Zona care găzduiește Turnul din Pisa oferă mai multe atracții culturale, inclusiv catedrala, baptisteryul și cimitirul, care îți oferă oportunitatea de a explora istoria și patrimoniul Italiei.
 • Satisfacție personală: Vizitarea unei structuri atât de celebre și de încărcate de semnificații poate aduce o satisfacție personală și un sentiment de realizare culturală.

Această emblematică construcție italiană rămâne un simbol universal al ingeniozității umane și a capacității de a transforma dificultățile într-o capodoperă durabilă. Înclinarea sa nu este doar o curiozitate, ci și o metaforă pentru forța de voință și perseverența în fața provocărilor. De la legendele care îi înconjoară originea până la perspectiva panoramica oferită celor ce urcă în el, Turnul din Pisa continuă să inspire admirație și fascinație în rândul vizitatorilor de toate vârstele, conectând prezentul cu un trecut îndepărtat și cu realizările arhitecturale remarcabile.

Cele mai citite articole

digitalarena