Ce presupune să ai o casă smart

Ce presupune să ai o casă smart

Conceptul de casă smart a apărut în secolul  XX, odată cu inventarea sistemului automatizat X10, ce permite controlarea de la distanță a luminilor, sistemelor de siguranță sau electrocasnicelor.

         Ce înseamnă să ai o casă smart?

În prezent, casele smart sunt gândite astfel încât să ușureze muncile gospodărești, să reducă costurile de întreținere și să sporească siguranța.

Principiul casei inteligente se bazează pe controlarea prin intermediul unui telefon mobil, a unei tablete sau a unui panou de comandă a tuturor sistemelor și dispozitivelor electrice și electronice din interior. Majoritatea dispozitivelor pot fi controlate, deoarece dispun de conexiune la internet.

Pentru a avea o casă inteligentă, este nevoie de un router ce are o arie mare de acoperire, astfel încât să fie existent semnalul în fiecare încăpere a locuinței. Apoi, trebuie ales tipul de sistem de operare ce se dorește a fi utilizat, deoarece dispozitivele trebuie să fie compatibile între ele, însă aici costurile vor ajunge să difere.

În principal, toată aparatura poate fi controlată prin telefonul mobil, însă este mai comod să fie amplasate în interior și alte gadget-uri cu drept de control.

Ce poți să controlezi într-o casă smart?

– sistemul de iluminat: de regulă se folosesc becuri LED cu funcție de conectare la o aplicație sau alt accesoriu smart;

– încuietorile la uși: acestea pot fi folosite prin controlarea de la distanță, prin utilizarea amprentei sau în mod clasic, prin acționarea unei chei;

Cele mai citite articole

–  termostatele: pot fi controlate de la distanță prin conexiunea la Wi-fi, iar temperatura poate să difere în fiecare încăpere, fără a suprasolicita sistemul de încălzire;

– electrocasnicele: poți ajunge să reduci semnificativ timpul alocat întreținerii casei.

– electronicele: cele potrivite sunt cele cu funcții smart, având posibilitatea de conectare la internet. Gama de televizoare smart Samsung poate să contribuie la crearea unui ambient plăcut în locuința inteligentă, atât prin design-ul exterior, cât și prin aplicațiile sale de divertisment.

Avantajele și dezavantajele unei case inteligente

Avantajul principal al caselor smart este reducerea considerabilă a consumului de energie. De asemenea, ajungi să economisești timp, deoarece vei fi scutit de o parte din muncile gospodărești. Un alt avantaj este creșterea siguranței în interiorul și în afara locuinței, deoarece în caz de pericol, ești notificat în cel mai scurt timp. S-a constatat că statul îndelungat într-o casă smart crește calitatea vieții.

Costurile de achiziție și instalare a sistemului ce urmează a fi folosit pentru controlarea casei sunt destul de ridicate. Cu cât vei dori să controlezi mai mult în casă, cu atât prețul pe care va trebui să-l plătești va fi mai mare. Conexiunea la internet trebuie să fie de foarte bună calitate și trebuie să fii atent să rămână așa în permanență. Este indicat să fii prieten cu tehnologia și să știi să rezolvi eventualele probleme care pot apărea la nivelul sistemelor de operare sau a dispozitivelor de control.

Dacă dorești să faci o astfel de achiziție, este indicat să-ți stabilești de la început așteptările pe care le ai de la o casă smart, să te documentezi cu privire la toate costurile pe care le implică și să te gândești dacă stilul acesta de viețuire ți se potrivește.

Sursa foto: unsplash.com, pixabay.com 

Cele mai citite articole

digitalarena