Întrebările rudelor defuncţilor şi răspunsurile reprezentanţilor companiilor de servicii funerare legate de procedeul de repatriere
Unul din cele mai intens dezbătute subiecte în domeniul servicii funerare este cel referitor la procedura de repatriere. Din păcate, din ce în ce mai multe persoane decedează în străinătate, iar apropiaţii sunt nevoiţi să apeleze la o frima de specialitate pentru a aduce înapoi acasă rudele şi pentru a le înmormânta aşa cum se cuvine. Procesul de repatriere reprezintă transportul trupului neînsufleţit din ţară din care provine sau din altă ţară.
Fără ajutor de specialitate, fără servicii de repatriere, nu este posibilă aducerea acasă a defuncţilor în condiţii de siguranţă şi igienă, respectându-se legislaţia în vigoare în acets domeniu. Serviciile de repatriere se ocupă cu rezolvarea sarcinilor cele mai dificile pentru a le oferi uşurare în momentele grele din viaţa lor, clienţilor. Procesul nu mai este complex şi greoi, ci se va dovedi uşor de gestionat cu ajutorul unei echipe de specialişti.
Ce trebuie să fac şi cât mă costă pentru a începe procedura de repatriere?
Prima întrebare pe care o pun clienţii reprezentanţilor firmelor de pompe funebre este aceea legată de costuri şi de inceutul procedurii de repatriere. Imediat ce s-a constatat decesul într-o altă ţară, rudele trebuie să ia legătura cu o firmă specializată în repatrierea decedaţilor. Reprezentanţii firmei solicita detaliile şi informaţiile necesare legate de locul tragediei şi de persoană decedată pentru a întocmi un plan de acţiune. Astfel, apropiaţii vor decide, după discuţia cu reprezentanţii firmei de repatriere, care sunt serviciile de care au nevoie şi vor estima costurile totale.
Cele mai citite articole
Pentru repatrierea decedaţilor în Europa, costurile nu sunt inaccesibile, dar nici nu există un cost standard, pentru că preţurile depinde de distanţă între localitatea din România în care trebuie adus trupul defunctului şi locul în care s-a produs accidentul.
Ce se întâmplă în cazul decesului în străinătate?
Fiecare situaţie de deces este diferită, de aceea dacă procedurile diferă de la un caz la altul. Spre exemplu, dacă victimă a fost implicată într-un accident rutier, trupul neînsufleţit este preluat de o instituţie medicală locală, ce eliberează certificatul de deces, după care o firmă privată de pompe funebre menţine decedatul.
Procedurile ce trebuie urmate în urmă decesului în străinătate sunt explicate pas cu pas de către reprezentanţii companiei de pompe funebre cu care se colaborează. Se anunţă autorităţile din statul respectiv, se preia trupul neînsufleţit de o instituţie autorizată în acest sens şi se aşteaptă intervenţia promptă a companiei de pompe funebre care urmează să se ocupe de transportul până în ţară şi ulterior de rezolvarea procedurilor necesare de înmormântare, de la programarea înmormântării până la locul de veci.
Cât durează repatrierea?
Repatrierea este un proces care, contrar aşteptărilor, nu durează foarte mult. Pentru cei care au murit din cauze naturale, procesul de repatriere nu depăşeşte 7 zile. certificatul de deces internaţional se poate elibera de către autorităţile statului în care s-a produs decesul în cazul în care familia nu vrea să fie emis de consulatul sau de ambasada României în ţara respectivă, dar este nevoie de acest document ca şi dovada pentru a emite varianta certificatului de deces românesc.