Autism: ce este, simptome, tratament

Autism: ce este, simptome, tratament

Autismul sau tulburarea din spectrul autismului este un subiect amplu și complex, care necesită o înțelegere profundă. Autismul este catalogat ca o dizabilitate de dezvoltare a creierului, manifestările caracteristice vizează prezența unei lumi interioare care devine realitate în detrimentul celei înconjurătoare. Persoanele cu autism se comportă, acționează și învață în moduri total diferite de restul oamenilor. Abilitățile autiștilor sunt deosebite, în timp ce unii se descurcă singuri, alții au nevoie de ajutor pentru sarcinile zilnice. Explicăm în rândurile de mai jos ce este autismul, care sunt simptomele și care sunt opțiunile de tratament pentru ca viața copiilor să fie una cât mai normală, să învețe să se descurce cât mai bine singuri. 

Ce este autismul?

Tulburarea spectrului autist sau autismul este o problemă legată de dezvoltarea creierului care își pune amprenta asupra modului de percepere, acțiune și interacțiune a celui afectat cu mediul și oamenii din jurul său. Comportamentul aparte duce la deficiențe de comunicare și interacțiune socială, mai ales când sunt prezente modele limitate și repetitive de comportament. 

În termenul folosit în literatura de specialitate, respectiv tulburarea spectrului autist, sunt incluse diverse afecțiuni, considerate în trecut individuale precum: autism, sindrom Asperger, sindrom Rett, tulburarea dezintegrativă a copilăriei, sindrom Kanner, tulburare pervazivă de dezvoltare nespecificată altfel. 

Autismul este o afecțiune care se manifestă în timpul copilăriei, în primul an de viață, după care poate să urmeze o perioadă de regresie. Simptomele apar și sunt prezente puternic la trecerea într-o nouă etapă de dezvoltare. Autismul determină probleme de adaptare și funcționare la școală, la muncă, în viața personală și profesională, motiv pentru care tratamentul intensiv și precoce poate aduce o îmbunătățire a calității vieții copiilor afectați. (1), (2)

Simptome specifice în autism

Simptomele autismului diferă de la un copil la altul și pot apărea mai devreme la unii dintre aceștia. Poți să afli de aici ce simptome are autismul și care sunt principalele manifestări ale acestei tulburări:

  • evitarea sau imposibilitatea menținerii contactului vizual;
  • lipsa reacției la strigarea numelui până la 9 luni;
  • absența expresiilor facile până la 9 luni;
  • dezinteres față de cele mai simple jocuri până la 1 an;
  • inexistența gesturilor simple până la 1 an;
  • nu este interesat de nimic până la 15 – 18 luni, chiar dacă părinții insistă;
  • nu observă, nu este deranjat și nici nu reacționează până la 2 ani când cineva este supărat sau rănit în jurul său;
  • preferă să se joace singur, se izolează și ignoră orice interacțiune cu alți copii până la 36 de luni;
  • nu poate intra în jocuri de rol până la 48 de luni;
  • nu cântă, nu dansează, nu interacționează cu ceilalți până la 5 ani. (1), (2)

Tratamentul în autism

Terapia comportamentală este importantă pentru înțelegerea și conștientizarea tulburării, prin încurajarea comportamentelor corecte și eliminarea celor neacceptate. 

Terapia pentru dezvoltare vizează vorbirea, utilizarea semnelor și a gesturilor pentru comunicare, dar și a abilităților de relaționare zilnică pentru dobândirea independenței. Terapie educațională se concentrează în special pe învățarea vizuală, în timp ce terapia socio-relațională abordează dezvoltarea abilităților sociale și construirea relațiilor emoționale. 

Tratamentul medicamentos poate fi necesar în situații complexe de anxietate, depresie, convulsii, tulburări grave de comportament sau gastrointestinale, la indicația medicului specialist. 

Terapia psihologică oferă suport important atât pentru cei afectați, cât și pentru părinții care au nevoie de sprijin pentru a face față provocărilor acestei afecțiuni. 

Tratamentul complementar și alternativ are în vedere administrarea unor suplimente cu vitamine pe bază de plante, alături de o dietă corespunzătoare. Părinții vor învăța care sunt alimentele interzise copiilor cu autism și care sunt variantele sănătoase, care respectă nevoile micuților cu tulburare de spectru autist. (1), (2)

Cu tratamentul adecvat, copiii cu autism continuă să învețe și să ajusteze comportamentele pe tot parcursul vieții lor pentru a se putea integra și a căpăta o oarecare independență. Unii pot avea nevoie de sprijin permanent, alții vor învăța să țină sub control impulsurile și manifestările specifice pentru o viață cât mai apropiată de normalitate. 

Acest material despre autism este strict informativ și nu ține loc de consult medical avizat. Dacă ai un copil cu simptome asemănătoare celor prezentate aici, mergi la medicul specialist și respectă indicațiile acestuia!

Surse de informare:

1. Autism spectrum disorder – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/autism-spectrum-disorder/symptoms-causes/syc-20352928

2. Everything You Need to Know About Autism Spectrum Disorder (ASD) – https://www.healthline.com/health/autism

digitalarena