Ce sunt DEEE-urile și de ce este important să le reciclăm corect

Cantitatea de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) produse în lume crește din ce în ce mai rapid. Materialele periculoase din interiorul echipamentelor electronice determină numeroase probleme de mediu, iar aruncarea la întâmplare a acestora are un impact negativ asupra mediului înconjurător.
DEEE reprezintă toate dispozitivele electrice și electronice deteriorate care acționau prin intermediul bateriilor sau pe bază de curent, la priză (de la electrocasnice de bucătărie până la gadgeturi folosite de utilizatori (smartphone, computer, produse audio-video etc.).
Cu alte cuvinte, acestea sunt indispensabile în orice locuință, având o importanță în ceea ce privește satisfacția vieții și a stării de bine a consumatorilor.
De ce trebuie să reciclăm DEEE-urile?
Toate deșeurile electrice conțin substanțe chimice nocive pentru mediu. Când DEEE-urile sunt aruncate în depozitele de deșeuri, cu trecerea timpului acestea se degradează și elimină toxine în pământ, pânza freatică și în sistemele de alimentare cu apă.
În plus, reglementările actuale prevăd ca toate întreprinderile și organismele guvernamentale europene trebuie să elimine deșeurile electrice într-o manieră corectă și responsabilă, fiind aplicate amenzi dacă măsurile impuse nu sunt respectate.
Pentru Uniunea Europeană, reciclarea acestor deșeuri este o prioritate, fapt pentru care țările membre au obligația de a adopta și a pune în funcțiune măsuri eficiente în această privință.
În privința consumatorilor casnici, aceștia au puse la dispoziție soluții eficiente de colectare. Electrocasnice deteriorate sunt sortate și depozitate în mod corespunzător, ulterior fiind aleasă o metodă potrivită pentru colectarea și reciclarea lor. Se regăsesc în orașe numeroase stații de colectare selectivă atât în apropiere de supermarketuri, cât și în alte spații destinate acestor deșeuri.
Tratarea DEEE-urilor
Aparatele electrocasnice mari reprezintă în prezent peste 40% din volumul total al DEEE-urilor. Dar, se regăsesc și cantități semnificative de echipamente, precum:
- echipamente IT;
- televizoare (peste două milioane aruncate în fiecare an);
- electrocasnice mici (fierbătoare și uscătoare de păr etc.);
- instrumente electrice, ceasuri digitale, jucării electronice și dispozitive medicale.
Astfel de articole conțin o mare varietate de materiale, de exemplu, un televizor mediu conține 6% metal și 50% sticlă, în timp ce un aragaz prezintă 89% metal și doar 6% sticlă. Alte materiale găsite în DEEE-uri includ materiale plastice, ceramică și metale.
Ca rezultat al acestui amestec complex de materiale, dintre care unele periculoase (inclusiv cadmiu, plumb, mercur și anumiți ignifugi), reciclarea DEEE-urilor prezintă o serie de riscuri pentru sănătate. De exemplu, expunerea la substanțe eliberate în timpul procesării (cum ar fi mercurul eliberat din tuburile fluorescente, plumbul și pentaclorura de fosfor ca urmare a ruperii tuburilor cu raze catodice) poate avea consecințe grave asupra sănătății umane. De aceea, întregul proces de reciclare trebuie realizat de către societăți autorizate în acest sens.
Hotărârea de Guvern nr. 1037/2010 privind DEEE-urile
Conform Hotărârii de Guvern nr. 1037/2010 privind DEEE-urile, gestionarea acestora este realizată de firme autorizate (această responsabilitate fiind transferată de la producători la operatori autorizați).
Producătorii au obligația legală de a garanta colectarea, tratarea, valorificarea și înlăturarea nepoluantă a DEEE-urilor. Mai mult decât atât, aceștia sunt obligați să producă echipamente ale căror structură permite dezmembrarea și valorificarea elementelor, favorizând refolosirea și reciclarea DEEE-urilor rezultate și implicit a materialelor acestora.
Pentru EEE-urile introduse pe piața națională (prin activități de producție, de import sau achiziții intracomunitare) toți operatorii economici trebuie să depună declarații AFM la Administrația Fondului pentru Mediu.
Totodată, în vederea monitorizării activităților și al facilitării îndeplinirii cerințelor de mediu pentru o reducere a impactului asupra mediului determinat de aceste activități din comerț și industrie este necesară obținerea autorizației de mediu. Însă, este esențial de menționat că în funcție de obiectul de activitate al întreprinderii se stabilește nevoia unui astfel de act deoarece nu toate tipurile de activități întreprinse au nevoie de autorizare din punct de vedere mediu.
Este important să subliniem faptul că sunt adoptate măsuri eficiente pentru a controla expunerea la mercur și la alte substanțe periculoase în timpul reciclării acestor echipamente. Prelucrarea DEEE-urilor poate varia în funcție de categorie și tehnologia utilizată. Unele instalații de prelucrare utilizează tehnologii de mărunțire pe scară largă, în timp ce altele utilizează un proces de dezasamblare, care poate fi manual, automat sau o combinație a ambelor.