De ce verifică firmele de factoring bonitatea clienților săi?

De ce verifică firmele de factoring bonitatea clienților săi?

În perioada actuală de incertitudine economică, presiunea în creștere asupra întreprinderilor face ca activitatea frauduloasă să devină un risc permanent pentru creditori – o tendință nu numai tulburătoare pentru companii, ci și pentru economie în general. 

Frauda corporativă, în special, are potențialul de a descuraja băncile și companiile de factoring de la a acorda împrumuturi – un rezultat periculos în timpul unei crize globale care a limitat în mod semnificativ lichiditatea și modalitățile de finanțare pentru companii.

Creșterea numărului de creditori comerciali online, o economie robustă (cu acces mai mare la capital), mai multe date disponibile despre companii și persoane fizice, Dark Web și viteza crescută a acordării de împrumuturi sunt doar câteva dintre tendințele care contribuie la sisteme frauduloase mai noi și mai sofisticate.

Ce este frauda de factoring?

Frauda de factoring este o înșelătorie comisă împotriva unei companii de factoring de către unul dintre clienții săi. Scopul fraudei este de a obține bani de la firmele de factoring, prin transmiterea facturilor false către acestea. Această fraudă este menită să rămână ascunsă pe termen lung – cel puțin cât timp durează relația de afaceri dintre părți. 

Ce tipuri de fraude de factoring există?

Frauda în industria factoringului se încadrează în general în două categorii: 

  1. Fraude circumstanțiale

Prima categorie se aplică întreprinderilor aflate în dificultate care au nevoie urgentă de numerar și nu dispun de finanțarea necesară. Drept urmare, antreprenorii oportuniști pot emite o factură mai devreme și o pot transmite factorului lor pentru o plată în avans.

Comportamentul fraudulos de „pre-facturare” poate fi extrem de dificil de identificat de către creditori. 

  1. Fraude premeditate

Pe de altă parte, frauda premeditată este o formă de crimă organizată. Aici, infractorii vizează factorii prin crearea de companii false pentru a reprezenta furnizorul limitat în numerar și clienții acestuia. 

Pentru a descrie aceste afaceri drept legitime, se creează facturi false pentru a extrage avansurile de numerar. Ei folosesc acești bani pentru a „achita” facturile, generând apariția unor fluxuri de numerar reale și o afacere în creștere. 

De ce firmele de factoring efectuează o verificare în prealabil a informațiilor furnizate?

În general, utilitatea unei proceduri de verificare a informațiilor furnizate de către companii ca a dvs constă în ideea că firmele de factoring doresc să ateste conformitatea lor cu realitatea. De exemplu, Instant Factoring verifică datele introduse în aplicația online, iar în maxim 2h primești răspuns dacă cererea a fost acceptată sau nu.

Având în vedere faptul că în acest domeniu există numeroase scheme frauduloase, factorii își doresc să elimine riscul acestor demersuri înșelătoare promovate de clienții frauduloși. De aceea, în vederea eliminării acestor vulnerabilități, există posibilitatea să solicite documente suplimentare.

digitalarena